LEGEA nr. 137 din 8 iunie 2015 pentru acceptarea jurisdictiei obligatorii a Curtii Internationale de Justitie a fost publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 10 iunie 2015.
Conform legii publicate in Monitorul Oficial, se accepta jurisdictia obligatorie a Curtii Internationale de Justitie, in baza art. 36 alin. (2) si (3) din Statutul Curtii Internationale de Justitie, parte integranta a Cartei Organizatiei Natiunilor Unite.
Romania formuleaza urmatoarea declaratie:
"Romania declara ca recunoaste ca obligatorie ipso facto si fara acord special, in relatia cu orice alt stat care accepta aceeasi obligatie, adica sub conditie de reciprocitate, jurisdictia Curtii Internationale de Justitie, in conformitate cu prevederile articolului 36 alineatul (2) al Statutului Curtii, in legatura cu orice diferend referitor la fapte sau situatii aparute dupa data formularii acestei declaratii, cu exceptia:
a) oricarui diferend cu privire la care partile in cauza au fost de acord sau vor fi de acord sa recurga la alta metoda de solutionare pasnica in vederea obtinerii unei decizii definitive si obligatorii;
b) oricarui diferend cu un alt stat care a acceptat jurisdictia obligatorie a Curtii Internationale de Justitie in conformitate cu articolul 36 alineatul (2) al Statutului Curtii cu mai putin de 12 luni inainte de depunerea cererii de chemare in judecata in fata Curtii sau in cazul in care aceasta acceptare a fost facuta numai in scopul solutionarii unui anumit diferend;
c) oricarui diferend referitor la protectia mediului inconjurator;
d) oricarui diferend referitor la sau in legatura cu ostilitati, razboi, conflicte armate, actiuni individuale sau colective intreprinse in legitima aparare sau in indeplinirea de functii in conformitate cu orice decizie sau recomandare a Organizatiei Natiunilor Unite, desfasurarea de forte armate in strainatate, precum si decizii cu privire la acestea;
e) oricarui diferend care se refera la sau este legat de folosirea in scop militar a teritoriului Romaniei, inclusiv a spatiului aerian si a marii teritoriale sau a zonelor maritime, unde Romania exercita drepturi suverane si jurisdictie suverana;
f) oricarui diferend referitor la chestiuni care, conform dreptului international, apartin exclusiv jurisdictiei nationale a Romaniei.
Aceasta declaratie ramane in vigoare pana la data notificarii adresate Secretarului General al Organizatiei Natiunilor Unite prin care se retrage sau se modifica prezenta declaratie, cu efect imediat de la data notificarii."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<