Deputatii au in lucru un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 1/2011 privind educatia nationala.
„Profesorii nevazatori din cadrul Liceului pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, studiind Legea Invatamantului au constatat cu surprindere ca in art. 247, litera f, care face referire la functiile didactice din invatamantul special (mai ales in scolile pentru deficienti de vedere), a fost omis postul de profesor preparator nevazator. Propunem completarea acestui articol prin includerea postului de profesor preparator nevazator in scolile speciale pentru deficienti de vedere la clasele cu deficienti de vedere. (...)
Postul de profesor preparator nevazator se justifica in scolile pentru deficienti de vedere deoarece are un rol foarte important in educatia elevilor prin activitatile compensatorii pe care le desfasoara:
- cunoaste foarte bine necesitatile elevului cu deficiente de vedere, utilizand acelasi alfabet, aceea si tehnologie de acces in obtinerea materialelor
- desfasoara activitati compensatorii si de recuperare in procesul de invatare si dobandire a abilitatilor practice.
- in cazul elevilor cu dificultati de invatare in ritmul predarii materiei de clasa, profesorul preparator incearca sa adapteze noile continuturi de asimilat la nivelul acestora de intelegare in cadrul orelor de preparare special prevazute pentru acest grup tinta”, au motivat initiatorii.
Articol unic: Art. 247, lit f) din Legea nr. 1/2001 privind educatia nationala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1/10 ianuarie 2011, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 247 – f) in invatamantul special si in comisiile de expertiza complexa: profesor itinerant si de sprijin, profesor psihopedagog, profesor-psiholog scolar, profesor-logoped, psiholog, psihopedagog, logoped, profesor de psihodiagnoza si kinoterapeut – se normeaza cate un post la fiecare grupa/clasa; profesor, profesor de educatie speciala si profesor preparator nevazator.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<