Deputatii au in lucru un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 1/2011 privind educatia nationala.
„Profesorii nevazatori din cadrul Liceului pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, studiind Legea Invatamantului au constatat cu surprindere ca in art. 247, litera f, care face referire la functiile didactice din invatamantul special (mai ales in scolile pentru deficienti de vedere), a fost omis postul de profesor preparator nevazator. Propunem completarea acestui articol prin includerea postului de profesor preparator nevazator in scolile speciale pentru deficienti de vedere la clasele cu deficienti de vedere. (...)
Postul de profesor preparator nevazator se justifica in scolile pentru deficienti de vedere deoarece are un rol foarte important in educatia elevilor prin activitatile compensatorii pe care le desfasoara:
- cunoaste foarte bine necesitatile elevului cu deficiente de vedere, utilizand acelasi alfabet, aceea si tehnologie de acces in obtinerea materialelor
- desfasoara activitati compensatorii si de recuperare in procesul de invatare si dobandire a abilitatilor practice.
- in cazul elevilor cu dificultati de invatare in ritmul predarii materiei de clasa, profesorul preparator incearca sa adapteze noile continuturi de asimilat la nivelul acestora de intelegare in cadrul orelor de preparare special prevazute pentru acest grup tinta”, au motivat initiatorii.
Articol unic: Art. 247, lit f) din Legea nr. 1/2001 privind educatia nationala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1/10 ianuarie 2011, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 247 – f) in invatamantul special si in comisiile de expertiza complexa: profesor itinerant si de sprijin, profesor psihopedagog, profesor-psiholog scolar, profesor-logoped, psiholog, psihopedagog, logoped, profesor de psihodiagnoza si kinoterapeut – se normeaza cate un post la fiecare grupa/clasa; profesor, profesor de educatie speciala si profesor preparator nevazator.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<