Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Glumele rautacioase si violenta psihologica, interzise in scoli

Proiectul de lege prin care violenta psihologica este interzisa in scoala, numarul de ore petrecute la scoala se reduce si profesorii primesc o pregatire speciala pentru intampinarea bullying-ului a fost promulgat de presedintele Romaniei. Acum mai ramane un singur pas automat pentru aplicarea noutatilor disponibile mai jos.

UPDATE 19.11.2019 - Proiectul de lege promulgat de seful statului prin Decretul nr. 833/2019 a fostul publicat in Monitorul Oficial nr. 929/2019!

PL-x 316/2018 devine astfel Legea nr. 221/2019 si poate fi consultata in varianta integrala dand click AICI!

UPDATE 18.11.2019 - Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat proiectul PLX 316/2018. Sa observam acum noutatile care urmeaza a intra in vigoare.

Seful statului a promulgat proiectul de lege prin care glumele rautacioase si violenta psihologica sunt interzise in scoli impreuna cu alte noi masuri. 

Initiativa legislativa a avut un parcurs tumultuos printre institutiile statului, in cel din urma gasindu-si calea sigura inspre aplicare.

Conform actului normativ care urmeaza a fi publicat in Monitorul Oficial, vom avea urmatoarele noutati:

  • violenta psihologica - bullying - este interzisa in toate unitatile de invatamant;
  • unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia de a inscrie la cursuri persoanele care nu detin un cod numeric personal;
  • invatatorii si profesorii vor beneficia de programe de pregatire cu privire la identificarea si stoparea fenomenelor de violenta psihologica - bullying;
  • numarul de ore pe care copiii le pot petrece in medie la scoala pentru predare, evaluare si invatare sunt:
    • 20 de ore pentru ciclul primar;
    • 25 de ore pentru ciclul gimnazial;
    • 30 de ore pentru ciclul liceal.
  • fiecare universitate trebuie acorde cel putin 10 locuri bugetate pentru absolventii de BAC proveniti din sistemul de protectie sociala. iar daca acestea nu se ocupa vor fi redistribuite;
  • definitia violentei psihologice este "actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr -un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, in mod constant si repetat, care implica un dezechilibru de putere, au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau grup de persoane si vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile persoane, actiune sau serie de actiuni, comportamente ce se desfasoara in unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale";
  • MEN si MAI au la dispozitie 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial pentru elaborarea de norme relevante pentru aplicarea acestor masuri;
  • numarul de ore de scoala redus pentru elevi intra in vigoare incepand cu anul scolar 2020 - 2021.

 

Actul trebuie acum publicat in Monitorul Oficial pentru a se aplica. 

 

DETALII INITIALE SI SUPLIMENTARE

UPDATE 23.09.2019 - Senatorii au decis sa adopte proiectul de lege in forma transmisa de deputati. Actul va ajunge din nou pe masa presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis. Acesta va trebui sa promulge actul sau sa il atace la CCR.

Forma finala a proiectului (in varianta adoptat dupa cererea de reexaminare) poate fi consultata dand click AICI!

Vom actualiza acest articol de indata ce decretul de promulgare va fi semnat de catre seful statului sau cand se publica contestatia la CCR.

UPDATE 7.05.2019 - Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege, dupa efectuarea reexaminarii. Singura modificare adusa este legata de faptul ca reducerea numarului de ore se va aplica incepand cu anul scolar 2020 - 2021.

"Prevederile art. I, pct. 4 din prezenta lege intra in vigoare incepand cu anul scolar 2020-2021", este stipulat in actul votat de deputati.

Pct. 4 din proiecte stabileste ca se modifica art. 66, alin. (1) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 astfel: Numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant este in medie 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar, in medie 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial si in medie 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal. Aceste ore sunt alocate atat pentru predare si evaluare, cat si pentru invatarea in clasa, asistata de cadrul didactic, a continuturilor predate.

Senatorii au acum votul final, dupa care presedintele va fi obligat sa promulge actul sau sa il conteste la CCR.

UPDATE 3.01.2019 - Presedintele Romaniei a cerut reexaminarea proiectului de lege. Seful statului a argumentat ca singura institutie abilitata care poate sa stabileasca numarul de ore pe care elevii le fac zilnic poate fi stabilit doar de catre Ministerul Educatiei.

UPDATE 5.12.2018 - Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat proiectul de modificare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011 prin care fenomenul de bullying (violenta psihologica) va fi interzis in scoli, iar profesorii vor primi o pregatire speciala in acest sens. 

Proiectul de lege merge acum la seful statului pentru promulgare, iar dupa publicarea in Monitorul Oficial acest act va intra oficial in vigoare.

Violenta, care se poate manifesta fie fizic, prin comportamente repetate de lovire, piedici, imbranceli, plesnit sau alte forme asemenea, fie verbal, prin porecle, insulte, tachinari, intimidari, umiliri, va fi interzisa prin lege si se vor lua masuri ca aceasta sa fie combatuta in toate ciclurile educationale: primare, gimnaziale si/sau liceale.

In plus, orele petrecute la scoala vor fi limitate la maximum 20 pe saptamana pentru invatamantul primar, 25 pentru gimnazial si 30 pentru liceal.

Senatul a votat in unanimitate aceasta initiativa.

 

STIREA INITIALA

Deputatii vor sa elimine din sistemul de invatamant romanesc violenta psihologica prin adoptarea initiativei anti-bullying. Totodata, se reduc si numarul de ore pe care copiii nostri le petrec la scoala.

Proiectul de lege privind anti-bullying-ul modifica Legea educatiei nationale nr. 1/2011, iar "in unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale sunt interzise comportamentele care constau in violenta psihologica – bullying".

Printre prevederile initiativei se numara introducere de sesiuni de informare, teme sau/si cursuri de perfectionare in cadrul programelor de formare continua a personalului didactic. Se urmareste astfel dobandirea de competente in identificarea situatiilor de "bullying" si a capacitatii de aplicare a unor strategii educationale potrivite. 

 

Citeste si:

 

Definirea bullying-ului in lege este facuta astfel: „Violenta psihologica - bullying este actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr -un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, in mod constant si repetat, care implica un dezechilibru de putere, au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau grup de persoane si vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile persoane, actiune sau serie de actiuni, comportamente ce se desfasoara in unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale”.

Reducerea numarului de ore este prevazuta la pct. 4 din proiectul de lege. Conform modificarilor deja votate, limitele sunt:

  • 20 ore pe saptamana pentru invatamantul primar;
  • 25 ore pe saptamana pentru invatamantul gimnazial;
  • 30 ore pe saptamana pentru invatamantul liceal.

 

Avand in vedere ca proiectul de lege a fost deja adoptat de Camera Deputatilor, Senatul va avea votul decisiv in aceasta privinta.

Atentie! Prevederile initiativei nu se aplica momentan. Mai sunt necesare votul Senatului, promulgarea Presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial. 

 

S-ar putea sa te intereseze si: Codul de etica, obligatoriu pentru invatatori si profesori


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 19 Noiembrie 2019
Votati articolul "Glumele rautacioase si violenta psihologica, interzise in scoli":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 20 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre lege anti-bullying

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre definitie bullying
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016