Camera Deputatilor a adoptat legea lustratiei, care interzice fostilor demnitari comunisti sa mai detina o serie de functii publice vreme de 10 ani. Senatul adoptase deja aceasta lege.
Chiar daca au anuntat ca voteaza impreuna legea, PNL si PDL s-au contrat copios. Pe alocuri, sedinta a degenerat in atacuri la persoana. Numele Iliescu si Basescu au fost si ele invocate destul de des. Votul s-a dat uninominal si au existat si pesedisti cunoscuti care au votat pentru.
Legea a fost votata prin apel nominal, cu 203 voturi "pentru", 40 de voturi "impotriva" si 12 abtineri.. In cazul acestui act normativ, Camera Deputatilor este forul decizional.
Legea lustratiei prevede limitarea temporara a accesului la anumite functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Acestia nu pot candida si nu poate fi numti pe o perioada de 5 ani consecutivi de la intrarea in vigoare a legii pentru demnitati si functii publice.
Printre persoanele care fac obiectul legii si nu vor putea candida sau fi numite in functii publice se afla persoanele care au ocupat functii de conducere retribuite de PCR si cele care au detinut calitatea de membru al Consiliului de Stat si al Consiliului de Ministri, cele care au fost secretari, prim-secretari sau cele care au exercitat functii de activist in cadrul aparatului de propaganda sau care au detinut calitatea de sefi ai unor misiuni diplomatice sau consulare romanesti din strainatate. In aceeasi categorie se inscriu si persoanele care au ocupat functiile de comandant, inspector sef sau inspector adjunct in inspectoratele de militie, comandantii din centrele de detentie politica, secretarii de partid.
Acestia nu pot fi alesi sau nu pot fi numiti pe o perioada de 5 ani consecutivi de la intrarea in vigoare a legii pentru demnitati si functii publice, cum ar fi cea de presedinte al tarii, senator, deputat, membru al CSM, consilieri locali si judeteni, consilieri prezidentiali sau de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, membri ai Guvernului, judecatori ai Curtii Constitutionale, avocatul poporului, membru in CA sau in conducerea executiva a BNR sau a altor banci de stat sau membru in CA sau AGA ale regiilor nationale, companiilor nationale, presedinte sau vicepresedinte al ICCJ, procurori generali, membri in conducerea ANI.
In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, persoanele care ocupa functii de demnitate publica trebuie sa depuna la institutia unde lucreaza o declaratie olografa, pe propria raspundere, prin care sa precizeze daca s-ar afla intr-una dintre situatiile prevazute de legea lustratiei.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Dupa votul din Camera, pentru ca legea sa intre in vigoare mai e nevoie doar ca presedintele Traian Basescu sa o promulge.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri