Senatorii au respins, marti, legea lustratiei prin care ar fi fost limitat accesul persoanelor care au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist la unele functii si demnitati publice.
Senatorii au aprobat cu 75 de voturi pentru, trei voturi impotriva si doua abtineri raportul de respingere a legii, intocmit de Comisia juridica din Senat, in urma reexaminarii legii, care a fost declarata neconstitutionala in integralitatea ei de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), prin decizia din 7 iunie 2010.
In raportul Comisiei juridice a Senatului se precizeaza faptul ca, potrivit Constitutiei, "in cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia CCR".
Intr-o prima faza, Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a adoptat acest proiect de lege, cu amendamente, in anul 2006, iar Camera Deputatilor in anul 2010. In acelasi an, legea a fost trimisa spre promulgare.
Propunerea legislativa a fost initiata de Viorel Oancea, Eugen Nicolaescu, Mona Musca si Adrian Cioroianu.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Fise distractive pentru gradinita
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Legea este organica, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.
Tot plenul Senatului a respins si propunerea legislativa care prevedea alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin.
Propunerea de lege, initiata de mai multi parlamentari PDL si PSD, a fost respinsa cu 45 de voturi pentru, 43 de voturi impotriva si o abtinere. Documentul prevedea ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin", iar al doilea tur de scrutin are loc doar in caz de balotaj.
In expunerea de motive care insoteste proiectul legislativ, initiatorii sustin ca aceasta modificare este necesara, "avand in vedere criza financiara care afecteaza grav bugetul de stat si cele locale, dar si pentru un tratament egal in ceea ce priveste alegerea primarilor si a presedintilor de consilii judetene".
Proiectul legislativ a fost initial semnat si de parlamentari ai PNL, insa acestia si-au retras ulterior semnaturile.
Legea este organica, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri