Desi nu are o traditie pe piata romaneasca, medierea se bucura de succes in multe state, astfel ca aceasta modalitate de solutionare a conflictelor a intrat si pe piata romaneasca. Potrivit datelor Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania, peste 80% din cazurile in care se apeleaza la mediere sunt solutionate cu succes printr-o astfel de alternativa. Cu toate acestea, medierea nu este foarte mult cunoscuta in randul populatiei. "De trei ani avem o lege a medierii, dar nu se constientizeaza inca faptul ca medierea este o solutie reala la justitie, iar oamenii trebuie informati ca au si aceasta posibilitate", a declarat Zeno Sustac, co-presedinte al Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania (UNMR).
Acesta a subliniat ca trebuie semnalat faptul ca exista o alternativa la justitie si pentru romani, iar daca medierea ar fi mai mult popularizata, atunci aceasta s-ar bucura de un mai mare succes si in Romania.
"Situatia actuala din justitie ne afecteaza pe toti"
Pe de alta parte, Elena Bustea, vicepresedinte UNMR, a atras atentia asupra faptului ca "Situatia actuala din justitia romaneasca ne afecteaza pe toti. Daca medierea va fi cunoscuta, atunci aceasta va fi cu siguranta o alternativa reala la justitie, iar acest lucru trebuie sa se inteleaga cat mai curand. In acest moment, un magistrat trebuie sa se ocupe de un numar foarte mare de dosare, ceea ce duce la un blocaj in justitie''.
In acest context, Elena Bustea a tinut sa sublineze faptul ca medierea este o profesie liberala, deschisa catre toate profesiile liberale, iar persoana care doreste sa devina mediator trebuie sa aiba in primul rand studii superioare si o vechime in campul muncii de minimum trei ani.
In acelasi timp, vicepresedintele UNMR a mentionat ca medierea nu trebuie tratata cu superficialitate, pentru ca daca se va intampla asa, atunci si rezultatele vor fi pe masura. Potrivit acesteia, romanii sunt receptivi catre o astfel de modalitate, mai ales ca ''noi, romanii, suntem prin excelenta un popor tolerant, astfel ca am convingerea ca medierea va fi utilizata cu succes in Romania, in conditiile in care justitia este scumpa si ca timp, si ca bani'', a declarat, pentru Curierul National, Elena Bustea.
Sursa:
Infoportal
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatii nu-si efectueaza toate zilele de concediu de odihna alocate intr-un an, programarea concediilor pentru anul urmator trebuie sa contina doar zilele de concediu de odihna aferente anului urmator, sau si zilele neefectuate si reportate la final de an?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<