Desi nu are o traditie pe piata romaneasca, medierea se bucura de succes in multe state, astfel ca aceasta modalitate de solutionare a conflictelor a intrat si pe piata romaneasca. Potrivit datelor Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania, peste 80% din cazurile in care se apeleaza la mediere sunt solutionate cu succes printr-o astfel de alternativa. Cu toate acestea, medierea nu este foarte mult cunoscuta in randul populatiei. "De trei ani avem o lege a medierii, dar nu se constientizeaza inca faptul ca medierea este o solutie reala la justitie, iar oamenii trebuie informati ca au si aceasta posibilitate", a declarat Zeno Sustac, co-presedinte al Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania (UNMR).
Acesta a subliniat ca trebuie semnalat faptul ca exista o alternativa la justitie si pentru romani, iar daca medierea ar fi mai mult popularizata, atunci aceasta s-ar bucura de un mai mare succes si in Romania.
"Situatia actuala din justitie ne afecteaza pe toti"
Pe de alta parte, Elena Bustea, vicepresedinte UNMR, a atras atentia asupra faptului ca "Situatia actuala din justitia romaneasca ne afecteaza pe toti. Daca medierea va fi cunoscuta, atunci aceasta va fi cu siguranta o alternativa reala la justitie, iar acest lucru trebuie sa se inteleaga cat mai curand. In acest moment, un magistrat trebuie sa se ocupe de un numar foarte mare de dosare, ceea ce duce la un blocaj in justitie''.
In acest context, Elena Bustea a tinut sa sublineze faptul ca medierea este o profesie liberala, deschisa catre toate profesiile liberale, iar persoana care doreste sa devina mediator trebuie sa aiba in primul rand studii superioare si o vechime in campul muncii de minimum trei ani.
In acelasi timp, vicepresedintele UNMR a mentionat ca medierea nu trebuie tratata cu superficialitate, pentru ca daca se va intampla asa, atunci si rezultatele vor fi pe masura. Potrivit acesteia, romanii sunt receptivi catre o astfel de modalitate, mai ales ca ''noi, romanii, suntem prin excelenta un popor tolerant, astfel ca am convingerea ca medierea va fi utilizata cu succes in Romania, in conditiile in care justitia este scumpa si ca timp, si ca bani'', a declarat, pentru Curierul National, Elena Bustea.
Sursa:
Infoportal
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<