Societatile infiintate in baza Legii nr. 31/1990 vor putea distribui trimestrial dividende ce provin din profitul exercitiului financiar in curs.
”Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve”, se arata in document.
In mod optional, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua in cursul exercitiului financiar in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri raportate si sume extrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi raporte si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare, aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor.
Citeste si:
In acest sens e important sa retinem ca suma permisa la distribuire se diminueaza cu eventualele pierderi raportate din anii anteriori si cu rezervele obligatorii si doar profitul ramas se poate distribui. O recomandare buna in aceasta situatie este ca mai intai sa se acopere pierderile contabile si apoi sa se efectueze repartizarea de dividende.
Important! Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun.
Un alt aspect ce trebuie retinut este reprezentat de obligatia de restituire care intervine pentru persoanele care incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun.
In plus, societatile care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende au obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare. Acestea sunt supuse auditului.
Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. In caz contrat, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din OG nr. 13/2011.
250 Modele Fise de Post
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Cartea verde a contabilitatii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Atentie! Este considerata in continuare infractiune fapta prin care o persoana "incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anual, pe baza situatiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea."
S-ar putea sa te intereseze si: Legea offshore, adoptata de Parlament
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE