Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de Camera decizionala, legea offshore.
Legea offshore a primit 175 de voturi "pentru", 30 "impotriva" si 30 de "abtineri", intrucat USR, PNL si PMP nu au votat.
Legea va impune operatorilor sa plateasca impozite progresive pe venituri suplimentare, 50% din toata productia va trebui tranzactionata pe piata romaneasca, iar sumele obtinute vor fi directionate spre parteneriatele public-private.
„Nu puteam accepta ca Romania sa-si pastreze in continuare dependenta energetica de rusi. Faptul ca am pus 50% din toata productia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzactionare pe piata romaneasca inseamna ca Romania devine una dintre putinele tari din lume care devine independenta energetic”, a spus presedintele PSD, Liviu Dragnea.
Acesta a prezentat luni o varianta mult modificata a legii fata de cea adoptata de Senat chiar in timp ce aceasta era discutata in comisiile de specialitate.
Presedintele PSD considera ca suma totala incasata de statul roman va depasi 20 de miliarde de dolari dupa adoptarea noilor masuri, potrivit estimarilor liderului PSD.
In schimb, Nicusor Dan (USR) considera ca "prin Legea exploatarii gazului din Marea Neagra votata astazi, statul roman pierde cateva miliarde de dolari."
"Prin legea votata astazi, statul roman va obtine cam jumatate din profitul brut al exploatarilor (estimat de companii la 29 de miliarde de dolari pana in 2040). Tari cu rezerve similare (Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Cipru, Noua Zeelanda) obtin 60-80% din profit. Spre exemplu, Noua Zeelanda, la un zacamant de 140 miliarde mc (zacamantul din Marea Neagra e estimat la 170 miliarde mc), estimeaza ca va primi 22 miliarde USD.
Pe scurt, istoria este urmatoarea:
In 2008 se semneaza acordurile petroliere, in baza redeventelor si impozitelor prevazute de legea romaneasca in momentul respectiv. Legea prevedea obligatiile companiilor ca o parte din gaz sa fie vandut pe piata romaneasca la un pret reglementat.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Portal Codul Muncii
Fise distractive pentru gradinita
In 2013 se dereglementeaza piata de gaz natural. Obligatia de a vinde o parte din gaz la un pret reglementat se converteste intr-o taxa suplimentara pentru extractia de gaz. Impreuna cu redeventa si cu impozitul pe profit, statul roman ar fi obtinut cam 60% din profit.
Companiile au insistat ca taxa suplimentara sa fie eliminata. Prin votul Senatului din februarie 2018, taxa suplimentara a fost eliminata. Au ramas redeventa si impozitul pe profit, care ar fi dus la o cota de 32% a statului roman din profit.
Prin modificarea din Camera Deputatilor de astazi, taxa suplimentara este inlocuita de o alta taxa suplimentara, cam la jumatate din precedenta. Impreuna cu redeventa si cu impozitul pe profit, statul roman obtine cam 50% din profit.
Toate calculele sunt facute pe cifrele dintr-un studiu realizat de companiile petroliere. Pe o chestiune asa de importanta, Guvernul Romaniei nu s-a invrednicit sa isi realizeze propriul studiu.", a spus Nicusor Dan.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri