Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca va intia in cursul zilei "mici modificari" ale legislatiei privind combaterea evaziunii fiscale, "pentru a nu se facilita abuzuri", informeaza Agerpres.
"Vreau ca legea sa fie suficient de flexibila, dar si clara, pentru a nu se facilita abuzuri. Ideea este de a sanctiona in functie de rea intentie si nu de greseala. Cei care fac mici erori sa primeasca mici sanctiuni, iar cei care recidiveaza sa fie sanctionati pe masura", a declarat premierul, citat de Agerpres.ro.
Mai mult, Victor Ponta a precizat ca in ceea ce priveste prejudiciile produse de firme, in cuantum mai mic de 300 de lei, inspectorii fiscali vor institui "doar mici amenzi" si ca nu se va suspenda activitatea.
Cu toate acestea, daca prejudiciul va fi mai mare, agentii economici care nu vor dori sa le fie suspendata activitatea vor trebui sa plateasca, la o prima constatare, de zece ori valoarea prejudiciului. Daca recidiveaza, vor plati de 20 de ori suma respectiva.
,,In conditiile in care vor fi prinsi si a treia oara cu nereguli fiscale, inseamna ca nu s-au invatat minte si atunci va surveni si suspendarea activitatii firmei cu activitati in neregula", a precizat premierul.
Victor Ponta a mai informat faptul ca "din zece povesti despre felul in care ANAF inchide firme pentru nereguli in valoare de cinci lei, noua s-au dovedit, la verificare, a fi minciuni emanate in special de televiziuni care nu-si platesc taxele si impozitele".
"Cred ca lucrurile trebuie facute si in acest domeniu al fiscalitatii cu mintea, dar si cu ratiunea. Astfel, daca fiecare cetatean, firma ori companie din aceasta tara respecta legea si plateste impozitele si taxele, stiindu-se feriti de abuzuri, vom avea bani pentru marile investitii pe care ni le-am propus in urmatorii ani", a mai precizat premierul, citat de Agerpres.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<