Mai multi deputati si senatori liberali au semnat o initiativa legislativa prin care vor sa adauge inca un principiu dupa care se guverneaza invatamantul preuniversitar si superior: principiul loialitatii fata de tara.
De asemenea, proiectul prevede si adaugarea unei noi prevederi prin care se doreste promovarea mai intensa a culturii si literaturii romane, cunoasterea istoriei romanilor si promovarea personalitatilor romanesti.
Totodata, dat fiind apropierea de 1 decembrie 2018, deputatii si senatorii liberali vor introducerea in gimnaziu a doua noi discipline, fiind obligatorii incepand cu 2018 si pana in 2020, apoi acestea devenind optionale: Protoistoria Romaniei si primele forme de unificare statala si Unirea de la Mihai Viteazu la Marea Unire de la 1918.
Proiectul legislativ a fost introdus in data de 19 februarie 2018 si pana acum a primit aviz de la Consiliul Economic si Social, Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati. Guvernul Romaniei a transmis un punct de vedere negativ, iar Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a respins proiectul.
Citeste si:
Chiar si asa, marti deputatii au votat asupra proiectului de introducere a principiului loialitatii fata de tara in invatamantul romanesc si au decis retrimiterea proiectului la Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport pentru un raport suplimentar.
Daca deputatii vor vota impotriva respingerii proiectului de catre Comisia pentru invatamant, atunci acesta va merge la Senat care va deveni camera decizionala.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale
1. La articolul 3 se introduce o noua litera, lit. v), cu urmatorul continut:
Art. 3 -
v) principiul loialitatii - concretizat in exprimarea atasamentului fata de valorile nationale si fata de statul, cultura si limba romana.
2. La articolul 4 se introduce o noua litera, lit. g), cu urmatorul continut:
Art. 4 -
g) promovarea culturii si literaturii romane, cunoasterea istoriei romanilor, promovarea personalitatilor romanesti cu impact national si international.
4. Articolul 30 se completeaza cu noi articole, articolul (3) si (31), cu urmatorul cuprins:
Art. 30 -
(3) Ministerul Educatiei Nationale, in colaborare cu autoritatile administratiei publice locale, prin inspectoratele scolare, includ - in planurile cadru ale invatamantului gimnazial pentru clasele V-VII, pentru perioada 2018 - 2020 - Istoria unificarii si reunificarii romanilor ca disciplina scolara, dupa cum urmeaza:
(31) Dupa anul 2020, aceasta disciplina poate fi optionala, in functie de decizia inspectoratelor scolare.
Proiectul legislativ se afla in momentul de fata in Comisia pentru invatamant a Camerei Deputatilor, urmand sa intre la vot in plen. In cazul in care deputatii vor trece acest proiect, atunci Senatul devine camera decizionala.
S-ar putea sa te intereseze si: Recuperarea zilei libere de 30 aprilie
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri