Elevii anunta ca vor protesta la simularile nationale si ca dau foaia goala anul acesta.
"Consiliul National al Elevilor, structura reprezentativa a elevilor din Romania, doreste sa aduca in atentia publica (mai ales voua, elevilor pe care ii reprezentam) o problema care este cunoscuta tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de invatamant nu se pliaza pe nevoile si interesele actuale.
De aceea, dar si pentru a responsabiliza toti decidentii care pana acum nu ne-au luat in serios, invitam elevii din Romania sa ni se alature in protestul prin care ne opunem modului in care sunt organizate simularile examenelor nationale. Mai mult decat orice altceva, o facem pentru generatiile viitoare, pentru ca ele nu trebuie sa fie asemenea noua, o generatie de sacrificiu, o generatie de cobai ai Ministerului Educatiei Nationale. Modificarile nefundamentate din acest an ne fac sa refuzam a fi partasi la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc.
Dam foaia goala pentru ca simularile nu ne vor evalua competentele, ci doar cunostintele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gandi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informatiile care ne-au fost dictate la clasa. Simularile au ajuns sa fie experimentul ministerului, nu experientele noastre de invatare, iar acest lucru ne motiveaza sa ne ridicam in fata tuturor acestor nedreptati, printr-un protest: fie dand foaia goala, fie scriind tot ceea ce este gresit la sistem, transformandu-ne foaia de examen intr-un manifest fata de invatamantul romanesc. Dam foaia goala pentru ca schimbarile nefundamentate nu sunt solutia in educatie: pentru ca atunci cand regulile se schimba in timpul jocului, esti indreptatit sa iesi din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonati, iar noi, desi suntem beneficiarii directi ai educatiei, nu am fost consultati. Mai mult decat atat, suntem constransi sa acceptam schimbarile facute din pix care incep sa caracterizeze sistemul de invatamant romanesc.
Dam foaia goala pentru ca suntem constienti ca ministerul ne vrea niste cobai, niste procente dintr-o diagrama si nimic mai mult. Dam foaia goala pentru a trage un semnal de alarma inainte sa fie prea tarziu, inainte sa ajungem in punctul critic in care vom sustine simulari de examene nationale anual, pentru ca decidentii isi doresc sa puna cat mai multa presiune pe noi. Dam foaia goala pentru ca inca o evaluare in clasa a VII-a este nejustificata, cand inca nu ne-a fost clarificat de ce am dat-o pe cea din clasa a VI-a, caci inca o simulare nu ne va face nici mai stapani pe competentele noastre, nici mai putin stresati la gandul ca ne asteapta ani grei, ani in care vom alerga de la un meditator la altul, ani in care, dupa atatea examene si evaluari standardizate, nimeni nu ne va intreba spre ce domeniu vrem sa ne indreptam.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Intr-un final, in cazul in care rezonezi cu argumentele aduse de noi, insa nu le gasesti a fi indeajuns de convingatoare incat sa te determine sa ni te alaturi, in cazul in care te simti presat de parinti, profesori sau societate sa iei o nota mare la simulari, in cazul in care consideri ca sunt destui elevi care vor protesta si fara tine, vrem sa iti amintim ca tu, beneficiarul primar al educatiei, esti cel care conteaza! Tu ar trebui sa te afli in centrul actului didactic, iar examenele (ca orice alta forma de evaluare, de altfel) ar trebui sa fie despre tine, nu despre ei. Educatia nu se poate realiza fara tine. Fiecare dintre noi are o voce care conteaza enorm, asadar pentru orice neajuns pe care l-ai resimtit ca actor principal al sistemului, pentru fiecare data in care ai asimilat informatiile oferite de catre profesor doar pentru ca „trebuie”, fiind convins de inaplicabilitatea si lipsa de necesitate a acelor cunostinte, pentru oricare moment in care te-ai gandit ca nu un test te-ar motiva sa inveti, ci un stil interactiv de predare al cadrului didactic, o atentie sporita acordata de catre acesta in procesarea informatiei, o integrare reala a ta in cadrul orei de curs, pentru toate cele enumerate, da foaia - fie goala, fie insirand gandurile tale cu privire la sistemul de invatamant romanesc.
Nu vrem evaluari mai usoare, vrem evaluari reale! #foaiagoala", este mesajul publicat de Consiliul National al Elevilor.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri