In cadrul Codului Civil, la Titlul II Casatoria, Capitolul I Logodna, sunt delimitate prevederile referitoare la logodna.
Astfel, art. 266, alin. (1) arata ca logodna reprezinta promisiunea reciproca de a incheie casatoria in cauza.
Atentie! Incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba, conform art. 266, alin. (3).
De asemenea, mentionam faptul ca art. 266, alin. (5) prevede faptul ca logodna se poate incheia doar intre barbat si femeie.
Ce se intampla la ruperea logodnei dintre parti?
Art. 267 reglementeaza aspectul referitor la ruperea logodnei. Astfel, alin. (1) al acestui articol prevede faptul ca logodnicul care rupe logodna nu poate sa fie constrans sa incheie casatoria.
Mai mult, la art. (2) se arata ca se considera nescrisa
clauza penala stipulata pentru ruperea logodnei.
Art. 268 din Codul Civil delimiteaza si regulile esentiale cu privire la restituirea darurilor in cazul ruperii logodnei. In mod concret, mentionam faptul ca sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei, sau pe durata acesteia, in vederea casatoriei. Exceptie fac darurile obisnuite.
Art. 268, alin. (2) arata ca darurile trebuie restituite in natura, in masura posibilitatilor. In caz contrar, se vor restitui in masura imbogatirii.
Nu in ultimul rand, in cadrul alin. (3) din acelasi articole este prevazuta eliminarea obligatiei de restituire a darurilor in cazul in care logodna a incetat prin moarta unuia dintre logodnici.
Raspunderea pentru ruperea logodnei este definita in cadrul art. 269, astfel:
Alin. (1) arata ca se poate obliga la despagubiri partea ce rupe logodna in mod abuziv. Aceasta va fi obligata sa suporte cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile.
Mai mult, alin. (2) arata ca este obligat sa despagubeasca partea care adeterminat, din culpa, cealalta parte sa rupa logodna.
Care este termenul de prescriptie? Dreptul la actiune intemeiat pe dispozitiile art. 268 si 269 se prescrie intr-un an de la ruperea logodnei, conform art. 270 din
Codul Civil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<