In cadrul Codului Civil, la Titlul II Casatoria, Capitolul I Logodna, sunt delimitate prevederile referitoare la logodna.
Astfel, art. 266, alin. (1) arata ca logodna reprezinta promisiunea reciproca de a incheie casatoria in cauza.
Atentie! Incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba, conform art. 266, alin. (3).
De asemenea, mentionam faptul ca art. 266, alin. (5) prevede faptul ca logodna se poate incheia doar intre barbat si femeie.
Ce se intampla la ruperea logodnei dintre parti?
Art. 267 reglementeaza aspectul referitor la ruperea logodnei. Astfel, alin. (1) al acestui articol prevede faptul ca logodnicul care rupe logodna nu poate sa fie constrans sa incheie casatoria.
Mai mult, la art. (2) se arata ca se considera nescrisa
clauza penala stipulata pentru ruperea logodnei.
Art. 268 din Codul Civil delimiteaza si regulile esentiale cu privire la restituirea darurilor in cazul ruperii logodnei. In mod concret, mentionam faptul ca sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei, sau pe durata acesteia, in vederea casatoriei. Exceptie fac darurile obisnuite.
Art. 268, alin. (2) arata ca darurile trebuie restituite in natura, in masura posibilitatilor. In caz contrar, se vor restitui in masura imbogatirii.
Nu in ultimul rand, in cadrul alin. (3) din acelasi articole este prevazuta eliminarea obligatiei de restituire a darurilor in cazul in care logodna a incetat prin moarta unuia dintre logodnici.
Raspunderea pentru ruperea logodnei este definita in cadrul art. 269, astfel:
Alin. (1) arata ca se poate obliga la despagubiri partea ce rupe logodna in mod abuziv. Aceasta va fi obligata sa suporte cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile.
Mai mult, alin. (2) arata ca este obligat sa despagubeasca partea care adeterminat, din culpa, cealalta parte sa rupa logodna.
Care este termenul de prescriptie? Dreptul la actiune intemeiat pe dispozitiile art. 268 si 269 se prescrie intr-un an de la ruperea logodnei, conform art. 270 din
Codul Civil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<