
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat ca masinile vechi si scumpe vor fi impozitate mai dur. Iata de ce!
Conform statisticilor oficiale, numai in 2021 au intrat in tara peste 200.000 de masini vechi din tari precum Germania, Olanda, Belgia si Suedia. Ministrul Mediului vrea acum sa descurajeze aceasta practica si sa impoziteze mai dur masinile vechi si scumpe.
"Sustin nevoia schimbarii la nivel national pe aceasta abordare, este nevoie de o schimbare sustinuta si impusa de Comisia Europeana in procesul de negociere a PNRR. Am inceput discutiile cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Finantelor si Ministerul Dezvoltarii, sper sa avem o concluzie in cel mai scurt timp posibil. Sustin ca nu putem deveni depozitul de masini vechi al Uniunii Europene si, daca acest lucru inseamna modificare legislatiei, voi sustine aceste modificari. Trebuie sa abordam problema in mod rational, sunt foarte multi cetateni care nu aduc de buna voie masini vechi si nu umbla cu masini mai vechi de 15 ani in Romania, sunt situatii de ordin social, unde trebuie sa avem o solutie pentru acele persoane care incearca sa faca pasul de la o masina de 15-20 de ani la una noua", a transmis Tanczos Barna.
Observam, asadar, ca ministrul incearca sa gaseasca solutii pentru cei care cumpara masini vechi importate care polueaza mai mult. Chiar si asa, acesta are in vedere si romanii care cheltuie mai mult pentru o masina veche pentru ca ofera avantajele unui SUV sau o motorizare mai puternica. Conform lui Barna, cetatenii care aleg sa nu isi cumpere masini mai noi si mai putin poluante dintr-o clasa mai mica, ar trebui impozitati mai dur pentru preferinta lor.
"Nu e tot timpul o problema de abordare personala. Pentru aceste abordari personale incorecte, solutia este impozitarea. Daca cineva merge cu o masina de 20.000 de euro, veche de 15 ani, si si-ar permite o masina mai putin poluanta, dar de alta clasa si de alt nivel, acolo solutia este impozitarea, descurajarea. Dar pe partea sociala, acolo unde cineva si-ar dori foarte mult o masina noua, dar nu isi permite si bugetul familiei nu ii permite sa isi asigure propria mobilitate la care are dreptul ca cetatean si nu are veniturile respective, statul trebuie sa vina in sprijinul lor", a punctat ministrul.
Masinile vechi si scumpe, impozitate mai dur
In prezent, impozitul pentru un BMW X5 cu motor de 3 litri diesel este 2520 lei in Suceava. Pentru varianta hibrid al aceleiasi masini (benzina+motor electric) costul este de 126 de lei!
Vezi si: Bugetul Rabla 2021 pentru persoane fizice, suplimentat
Impozitul s-ar majora pentru masinile mai vechi de 10-15 ani care fac parte dintr-o clasa superioara (limuzina, CUV sau SUV) in situatia in care pretul acestora depaseste bariera unei masini mai noi si mult mai putin poluante.
Spre exemplu, un BMW X5 din 2010-2011 are un pret de 18.000-21.000 de euro in functie de optiuni. Majoritatea modelelor sunt cu motorizare diesel care nu vin cu filtre OPF sau sistem Start&Stop care nu poate fi dezactivat. Astfel de proprietari de masini ar urma sa fie impozitati mai dur pentru ca nu vor sa-si cumpere, spre exemplu, un X1 mai nou si mai putin poluant sau, de ce nu, chiar si Ford Puma hibrid.
Nota! Masinile mai vechi de 30 de ani pot fi considerate de epoca. Pentru acestea nu se datoreaza impozit, dar trebuie sa fie clasate prin CIV si de Federatia Internationala a Vehiculelor Istorice corespunzator.
Momentan, Ministerul Mediului nu are o propunere concreta. Descurajarea cumpararii masinilor vechi si poluante, insa, este o certitudine pentru care ar trebui sa va pregatiti!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<