Romania si Comisia Europeana trebuie sa reflecteze daca pentru sistemul judiciar este preferabil sa se afle intr-o forma de parteneriat bilaterala de tipul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) sau intr-una de tipul unui mecanism european, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul justitiei, Robert Cazanciuc.
Problema viitorului mecanism european pentru protejarea valorilor fundamentale ale UE, abordata in ultima perioada atat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cat si de comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, a fost ridicata de ministrul Cazanciuc in cadrul unei intrevederi avute joi, la Bruxelles, cu secretarul general al CE, Catherine Day.
‘Am discutat despre viitorul cooperarii noastre in domeniul justitiei. Trebuie sa vedem daca aceasta cooperare isi gaseste cel mai bun sprijin intr-un mecanism bilateral de genul MCV sau intr-un mecanism la nivel european. Pentru ca Romania mai are lucruri de facut, dar are si bune practici de aratat altor state membre, cum ar fi rezultate foarte bune in lupta impotriva coruptiei, rezultate si proceduri foarte bune in cazul conflictelor de interese. ?i noi trebuie sa ne uitam la bunele practici din alte state si probabil acest lucru probabil va trebui facut in cadrul unor mecanisme valabile la nivelul intregii Uniuni’, a spus Cazanciuc, in cadrul unui briefing de presa.
La modul general, Robert Cazanciuc a apreciat ca este foarte bine sa existe un mecanism de aparare a statului de drept in UE. ‘Cum facem in mod concret acest lucru, cred ca trebuie stabilit prin discutii cu toate statele membre. Cred ca interesul tuturor este de a avea statul de drept respectat. Sigur, au fost, de-a lungul timpului, lucruri care nu au fost intelese de partenerii europeni intamplate in toata Uniunea, probabil aici va trebui sa vedem mecanismele viitoare care sa nu permita, pana la urma, derapaje’, a apreciat ministrul justitiei.
Intrebat cum a fost primita de catre CE ideea inlocuirii MCV pentru Romania cu aceasta monitorizare generala printr-un mecanism de protectie a valorilor UE, Cazanciuc a raspuns: ‘E un lucru la care trebuie sa reflectam si noi si Comisia daca pentru sistemul judiciar din Romania este mai bine sa fie intr-o forma de parteneriat bilaterala sau sa fie intr-o forma de parteneriat sau de mecanism european. Pentru ca bunele practici le putem lua mai degraba dintr-un mecanism european, decat dintr-un mecanism bilateral care, la un moment dat, isi poate atinge limitele.’
Sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<