Strategia Nationala Anticoruptie 2012 - 2015 a fost adoptata de Guvern in sedinta din 20 martie 2012. Documentul are ca premise stabilitatea cadrului legislativ si institutional anticoruptie, precum si alocarea resurselor adecvate pentru buna functionare a acestor institutii, potrivit declaratiei ministrului de justitie, Catalin Predoiu, la finalul lucrarilor Executivului.
Una dintre particularitatile acestei strategii este concentrarea pe preventie si educatie. "Preventia presupune o educatie a angajatilor din sistemul public, o constientizare a caracterului nociv al coruptiei, atat pentru institutie si societate, cat si pentru propria persoana care savarseste fapte de coruptie. Cu alte cuvinte, este o mutatie calitativa in politicile si actiunea anticoruptie: trecem de la simpla depistare, respectiv investigare, pedepsire a faptelor de coruptie, la un efort mai larg de prevenire si de educatie a angajatilor din institutiile publice, in sensul respingerii faptelor de coruptie", a explicat ministrul Justitiei.
Strategia asigura implementarea recomandarilor formulate de Comisia Europeana, in sensul elaborarii unui cadru comprehensiv si multidisciplinar, care sa vizeze toate puterile statului, deci, atat executivul, cat si legislativul si puterea judecatoreasca, dar si autoritatile locale, mediul de afaceri si societatea civila. in acest context, Guvernul va cere Parlamentului adoptarea unei declaratii politice prin intermediul careia acesta sa isi asume, in mod formal, obiectivele strategiei si sa le implementeze.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<