Membrii Sectiei pentru procurori a CSM discuta joi cu ministrul Justitiei procedura de selectie
Membrii Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii vor avea o discutie, joi, cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, avand in vedere criticile formulate de plenul CSM privind procedura pentru selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire pentru functiile de procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA, anuntata public de MJ.
Scopul dialogului este revizuirea procedurii de selectie de o maniera care sa asigure garantiile de transparenta si obiectivitate solicitate de sistemul judiciar roman si de Comisia Europeana, preciza CSM intr-un comunicat transmis marti presei.
Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat, marti, la finalul sedintei CSM, ca va continua procedura de selectie in vederea efectuarii propunerii de numire in functia de procuror general al Romaniei si a sefului DNA, insa nu a exclus posibilitatea aducerii unor amendamente.
"Merg pe procedura aceasta. Este posibil sa o amendez. Pana joi va dau raspunsul. Probabil ca as putea sa prelungesc termenul de depunere a proiectelor, nu stiu pana cand, dar nu o sa fie o suta de ani", a afirmat Pivniceru, la finalul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii.
Ea a spus ca in sedinta CSM s-a luat in calcul pozitia procurorilor care vor prelungirea termenului de depunere a candidaturilor, in special pentru elaborarea proiectului. "Ei ar dori ca procedura aceasta sa o formalizez intr-un ordin. Eu nu l-am dat pentru ca adaugam la lege. Textul nu permite sa dezvolti legislatie secundara, dar am sa ma consult din nou cu Serviciul nostru de contencios care deja a respins ideea unui ordin. Eu am propus, nu am scris in anunt, dar in Comisia de recomandare am propus sa fie alcatuita din formatori ai Institutului National al Magistraturii si deja sunt mai multe pareri", a precizat ministrul Justitiei. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<