In perioada 22-25 octombrie are loc evaluarea Romaniei in cadrul celei de a VI-a Runde de Evaluare Reciproca privind implementarea de catre Statele - Membre ale Uniunii Europene a Deciziilor privind Eurojust si Reteaua Judiciara Europeana.
Procedura de evaluare reciproca a fost stabilita prin Actiunea Comuna nr. 97/827/JAI din 5 decembrie 1997 privind stabilirea mecanismului de evaluare si aplicare la nivel national a instrumentelor internationale privind lupta impotriva criminalitatii organizate.
Lucrarile de deschidere din data de 22 octombrie 2013 au fost prezidate de Simona-Maya Teodoroiu, secretar de stat in Ministerul Justitiei.
Vizita se va derula pe parcursul a patru zile si va include intalniri cu procurori din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (Structura Centrala si Serviciul Teritorial Pitesti), Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si din cadrul parchetelor de pe langa curtile de apel si tribunale.
Totodata, vor avea loc intalniri cu judecatori ai Curtii de Apel Bucuresti si ai instantelor din circumscriptia acesteia, precum si cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, ai punctelor nationale de contact la Reteaua Judiciara Europeana, ai corespondentilor nationali la Eurojust si ai Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, si alti reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne. Membrul National la Eurojust va fi prezent pe toata perioada vizitei de evaluare.
Romania a implementat deja cele doua decizii ce constituie obiectul evaluarii, respectiv Decizia 2002/187/JAI a Consiliului din 28 februarie 2002 de instituire a Eurojust in scopul consolidarii luptei impotriva formelor grave de criminalitate, asa cum a fost aceasta modificata prin Deciziile Consiliului 2003/659/JAI, respectiv 2009/426/JAI si Decizia 2008/976/JAI a Consiliului privind Reteaua Judiciara Europeana.
Unitatea Europeana pentru Cooperare Judiciara - Eurojust a fost instituita prin Decizia 2002/187/JAI ca organ al Uniunii Europene cu personalitate juridica pentru promovarea si ameliorarea coordonarii si cooperarii dintre autoritatile judiciare competente ale statelor membre. Eurojust este un organism format dintr-un membru national detasat de fiecare Stat Membru in conformitate cu sistemul sau juridic, acesta fiind un procuror, un judecator sau un ofiter de politie cu competenta echivalenta.
Reteaua Judiciara Europeana este o retea de puncte de contact nationale din cadrul statelor-membre, respectiv din cadrul autoritatilor centrale cu atributii in materia cooperarii judiciare internationale in materie penala, autoritatilor judiciare, precum si a altor autoritati competente cu atributii in materia cooperarii internationale atat in ceea ce priveste criminalitatea de ordin general, cat si anumite forme grave ale criminalitatii. Reteaua a fost creata prin Actiunea Comuna 98/428/JAI din 29 iunie 1998, cadrul legal fiind modificat ulterior prin Decizia 2008/976/JAI a Consiliului privind Reteaua Judiciara Europeana.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<