In perioada 22-25 octombrie are loc evaluarea Romaniei in cadrul celei de a VI-a Runde de Evaluare Reciproca privind implementarea de catre Statele - Membre ale Uniunii Europene a Deciziilor privind Eurojust si Reteaua Judiciara Europeana.
Procedura de evaluare reciproca a fost stabilita prin Actiunea Comuna nr. 97/827/JAI din 5 decembrie 1997 privind stabilirea mecanismului de evaluare si aplicare la nivel national a instrumentelor internationale privind lupta impotriva criminalitatii organizate.
Lucrarile de deschidere din data de 22 octombrie 2013 au fost prezidate de Simona-Maya Teodoroiu, secretar de stat in Ministerul Justitiei.
Vizita se va derula pe parcursul a patru zile si va include intalniri cu procurori din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (Structura Centrala si Serviciul Teritorial Pitesti), Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si din cadrul parchetelor de pe langa curtile de apel si tribunale.
Totodata, vor avea loc intalniri cu judecatori ai Curtii de Apel Bucuresti si ai instantelor din circumscriptia acesteia, precum si cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, ai punctelor nationale de contact la Reteaua Judiciara Europeana, ai corespondentilor nationali la Eurojust si ai Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, si alti reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne. Membrul National la Eurojust va fi prezent pe toata perioada vizitei de evaluare.
Romania a implementat deja cele doua decizii ce constituie obiectul evaluarii, respectiv Decizia 2002/187/JAI a Consiliului din 28 februarie 2002 de instituire a Eurojust in scopul consolidarii luptei impotriva formelor grave de criminalitate, asa cum a fost aceasta modificata prin Deciziile Consiliului 2003/659/JAI, respectiv 2009/426/JAI si Decizia 2008/976/JAI a Consiliului privind Reteaua Judiciara Europeana.
Unitatea Europeana pentru Cooperare Judiciara - Eurojust a fost instituita prin Decizia 2002/187/JAI ca organ al Uniunii Europene cu personalitate juridica pentru promovarea si ameliorarea coordonarii si cooperarii dintre autoritatile judiciare competente ale statelor membre. Eurojust este un organism format dintr-un membru national detasat de fiecare Stat Membru in conformitate cu sistemul sau juridic, acesta fiind un procuror, un judecator sau un ofiter de politie cu competenta echivalenta.
Reteaua Judiciara Europeana este o retea de puncte de contact nationale din cadrul statelor-membre, respectiv din cadrul autoritatilor centrale cu atributii in materia cooperarii judiciare internationale in materie penala, autoritatilor judiciare, precum si a altor autoritati competente cu atributii in materia cooperarii internationale atat in ceea ce priveste criminalitatea de ordin general, cat si anumite forme grave ale criminalitatii. Reteaua a fost creata prin Actiunea Comuna 98/428/JAI din 29 iunie 1998, cadrul legal fiind modificat ulterior prin Decizia 2008/976/JAI a Consiliului privind Reteaua Judiciara Europeana.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<