Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Camera Deputatilor a votat modificarea Codului penal

 

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, 5 mai 2010, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 198/2008 privind modificarea si completarea Codului penal.

Modificarile si completarile se refera la:

- cazuri speciale de pedepsire care prevad majorarea pedepselor in cazul savarsirii infractiunilor de ultraj impotriva unui judecator sau procuror, organ de cercetare penala, expert, executor judecatoresc, politist ori jandarm.

- introducerea infractiunii de sfidare a organelor judiciare.

"Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.198/2008 a fost introdus un nou alineat, la art. 239 din Codul penal, ultrajul, prin care s-au majorat limitele de pedeapsa cu jumatate, in cazul savarsirii infractiunii de ultraj impotriva unui judecator sau procuror, organ de cercetare penala, expert, executor judecatoresc, politist sau jandarm, ca urmare a recrudescentei unor astfel de fapte in ultimul timp si cu scopul protejarii acestor categorii de persoane cu atributii importante in realizarea actului de justitie, precum si al asigurarii unei preventii generale impotriva manifestarilor de violenta fizica si psihica care se circumscriu infractiunii de ultraj, indreptate impotriva acestor categorii de persoane.

A fost, de asemenea, modificat art. 2391 din Codul penal, in sensul majorarii limitelor de pedeapsa cu jumatate, in cazul infractiunilor prevazute de art. 180-183 si 193, atunci cand sunt savarsite impotriva sotului sau a unei rude apropiate a persoanelor prevazute in art. 239 alin.(5), nou introdus.

A fost introdusa si o reglementare noua, care sanctioneaza fapta de sfidare a organelor judiciare, reclamata, de asemenea, de situatiile aparute in cursul procedurilor in fata instantelor de judecata, dar si de vulnerabilitatile subsecvente abrogarii insultei si calomniei, ca infractiuni.

Acestea sunt, in esenta, modificarile aduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 198/2008", a explicat Alina Bica, secretar de stat in Ministerul Justitiei.

Tot Alin Bica a adaugat. "Modificarile propuse, aduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.198/2008, sunt corelate cu noul Cod penal, inclusiv infractiunea de sfidare a organelor judiciare, care insa nu se regaseste sub aceasta denumire in Legea nr. 286/2009, continutul acesteia fiind acoperit prin prevederile art.278 din noul Cod penal, sub denumirea "incalcarea solemnitatii sedintei de judecata".

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 252 de voturi, 2 voturi contra si 13 abtineri. In luna martie el fusese adoptat si de Senat, ca urmare a depasirii termenului de adoptare.

Cititi mai jos

ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI CLICK AICI

RAPORTUL SI AMENDAMENTELE COMISIEI JURIDICE CLICK AICI


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 06 Mai 2010
Votati articolul "Camera Deputatilor a votat modificarea Codului penal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI