Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat marti, la Cluj-Napoca, ca introducerea noilor coduri poate contribui la degrevarea instantelor de judecata, insa e nevoie si de o mai mare incredere in toate mecanismele justitiei, cum ar fi si alternativele de mediere si arbitraj.
‘Cele patru coduri, doua in materie civila, doua in materie penala au niste mecanisme care contribuie la o solutionare mai rapida a cauzelor si la proceduri care degreveaza instantele de judecata. Avem alternative in mediere, avem alternative in arbitraj, avem solutii intr-un dialog intre profesiile juridice. Mersul societatii romanesti este de multe ori atipic si sunt accidente de parcurs care incarca instantele de judecata cu un anumit tip de cauze care nu rezulta dintr-un mers firesc al societatii si sunt destule exemple in materie de litigii de munca, spre exemplu, in care instantele sunt incarcate de cauze cu repetitie, care pun un anumit tip de presiune pe organizarea instantelor, pe timpul de solutionare a cauzelor si, de ce nu, din pacate, pe calitatea solutiilor. Cand ai foarte multe cauze intr-o sedinta, evident riscul de a gresi este mai mare. Pana la urma degrevarea se face construind increderea in mecanisme, fie ca vorbim de mecanismele alternative, fie ca vorbim de justitie‘, a declarat Cazanciuc, care a participat la Cluj la conferinta intitulata “Eficientizarea si degrevarea actului de justitie”.
El a mai spus ca desi noile coduri civile au dus la lucruri bune in ceea ce priveste activitatea instantelor, inca mai sunt multe de facut.
Sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<