Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MJ: Utilizarea si protectia cecului ca instrument de plata


 Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a participat marti, 10 decembrie 2013, la deschiderea seminarului “Utilizarea si protectia cecului ca instrument de plata”, organizat de Ziarul Financiar, Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Justitiei. La seminar au luat parte: Bogdan Olteanu - Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei; Tiberiu Nitu - Procurorul General al Romanie; Ruxandra Avram – sef serviciu Directia Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei; Cornel Popa – avocat asociat Ţuca Zbarcea si Asociatii; Ela Breazu – director executiv Corporate Tranzaction Banking Bancpost; Florin Pogonaru – presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania; Cristian Hostiuc – director editorial al Ziarului Financiar.
 
Initiativa reunirii reprezentantilor sistemului judiciar, mediului de afaceri si presei pentru a discuta despre problemele aparute in urma emiterii unor instrumente de plata fara sa existe suficiente lichiditati in cont a apartinut ministrului justitiei dupa ce Ziarul Financiar a publicat, in editia din 19 iulie 2013, un articol pe aceasta tema semnat de proprietarul unei companii care se confrunta cu aceasta problema.
 
“Ma bucur ca am reusit sa organizam aceasta intalnire sub semnul unui parteneriat intre sistemul judiciar, sistemul bancar, presa si, intr-o dubla calitate de partener si beneficiar, mediul de afaceri din Romania. Cred ca avem nevoie de acest tip de dialog la care oamenii sa poata participa fara niciun fel de temeri, deschis, sa doreasca sa contribuie, intr-un fel sau altul, din spirit civic, dintr-o nevoie personala, din frustrare, sau chiar din furie, la gasirea unor solutii care sa miste lucrurile. Cu siguranta, unii dintre dumneavoastra au mai participat la acest tip de exercițiu si sunt dezamagiti pentru ca in urma lui, poate, nu s-a intamplat nimic. Apelul meu este sa mai incercati o data, sa participati la acest tip de parteneriat in care impreuna sa putem gasi solutii.
 
Nu am abilitati pentru business, dar am si eu propria mea furie cand vad potentialul nostru si vad, de asemenea, ca lucrurile nu merg intotdeauna asa cum ar trebui. Lucrez de peste 12 ani, intr-un fel sau altul, in administratia centrala din Romania. Am intalnit foarte multi oameni, devotati de-a dreptul, care au incercat sa miste lucrurile fara sa astepte neaparat o recompensa. Din pacate, de multe ori, efortul acestor oameni nu a avut efectul scontat pentru ca poate, uneori, nu a avut la baza un dialog din care sa rezulte o nevoie reala a societatii, o solutie adaptata unei nevoi reale a societații. Mediul de afaceri incearca sa-si faca datoria construind afaceri sanatoase, creand locuri de munca si incercand sa faca si profit. Suntem cumva intr-un cerc vicios: fara un mediu de afaceri sanatos, puternic, care sa poata sustine justitia, sanatatea, educatia si, de ce nu, o economie sanatoasa, nu putem gasi cu adevarat solutii.  
 
Acum cativa ani de zile, procuror fiind, un prieten, om de afaceri, m-a certat destul de rau pentru ca risca sa intre intr-un blocaj deoarece, imi spunea el, colegii mei procurori nu vor sa dea o anumita solutie pe care el o astepta intr-un dosar. Facuse, evident, o plangere pentru "cecuri fara acoperire"  si imi spunea ca el are incredere in acest instrument, din punctul lui de vedere lucrurile erau foarte clare, si se intreba de ce colegii mei procurori nu fac nimic? A intervenit cineva la procurori ca sa nu dea solutia evidenta din punctul lui de vedere? Am incercat sa-i explic ca lucrurile nu sunt asa cum par la prima vedere mai ales cand e vorba de procurori care incearca sa gaseasca intentia de frauda, dar faptul ca eram solidar cu colegii mei, evident, nu l-a incantat cu nimic, pentru ca nu si-a putut recupera prejudiciul.

Dorinta mea in urma dezbaterilor de astazi este de a identifica acel instrument de plata, de garantie, de care, pana la urma urmei, mediul de afaceri are nevoie cu adevarat ca sa dea incredere, sa miste lucrurile. Noi avem de multe ori un gol intre o realitate normativa si nevoia reala a societatii. Începem prin acest tip de dialog sa facem o legatura permanenta intre nevoia reala a societatii si cadrul normativ. Fara a intelege cu adevarat nevoia reala a societatii nu vom putea elabora norme care sa fie un instrument util, ci vom crea in continuare forme fara fond care vor aduce mai degraba blocaje in economie decat sprijin real. Sper ca aceasta intalnire va fi un sprijin real pentru a misca lucrurile, sper sa fie doar un prim pas pe calea dialogului  intre institutii si mediul de afaceri si sa gasim impreuna solutii”, a  declarat Ministrul Justitiei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 10 Decembrie 2013
Votati articolul "MJ: Utilizarea si protectia cecului ca instrument de plata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI