Profesia de arhitect in Romania ar putea fi compatibila cu calitatea de deputat sau senator, potrivit unui proiect de lege depus la Senat pentru modificarea Legii 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect.
Initiativa legislativa isi propune sa reglementeze compatibilitatea dintre exercitarea profesiei de arhitect si calitatea de deputat sau senator, alaturi de alte activitati precum cele didactice, de cercetare sau de creatie intelectuala.
In acest fel, scriu initiatorii proiectului de lege, sunt eliminate barierele inutile din actuala legislatie, care ii impiedica pe specialistii in arhitectura sa contribuie la dezvoltarea politicilor publice.
In plus, se elimina din lege prevederea ca Ordinul Arhitectilor din Romania este o organizatie apolitica.
Argumentele pentru modificarea Legii arhitectilor
- Promovarea expertizei profesionale in sfera decizionala — arhitectii, prin natura profesiei lor, au o intelegere profunda a spatiului urban, dezvoltarii sustenabile planificarii teritoriale; prezenta lor in forurile legislative aduce o valoare adaugata procesului decizional;
- Eliminarea discriminarilor profesionale — compatibilitatea dintre profesia de arhitect si functiile publice elective raspunde unei nevoi de a elimina barierele care limiteaza participarea activa a profesionistilor in viata publica;
- Asigurarea continuitatii profesionale — activitatea in domeniul didactic, de cercetare si creatie intelectuala permite arhitectilor sa isi mentina legatura cu profesia, contribuind totodata la dezvoltarea cunostintelor competentelor.
Initiatorii proiectului de lege cred ca implicarea arhitectilor in sfera publica va stimula dezvoltarea unor politici publice mai bine fundamentate si mai orientate catre nevoile comunitatilor. Totodata, Ordinul Arhitectilor din Romania isi va consolida statutul de organizatie reprezentativa si va putea sprijini mai eficient interesele membrilor sai.
Modificarile aduse Legii nr. 184/2001, republicata, privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect
Art. I. — Legea nr. 184/2001, republicata, privind organizarea exercitarea profesiei de arhitect, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 470 din 26 iunie 2014, cu modificarile completarile ulterioare, se modifica se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1 se modifica va avea urmatorul cuprins:
„Articolul 1
Prezenta lege reglementeaza modul de exercitare a profesiei de arhitect si constituirea Ordinului Arhitectilor din Romania, ca forma de organizare independenta, nonprofit, autonoma si de interes public."
2. Articolul 24 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Articolul 24
(1) Ordinul Arhitectilor din Romania, denumit in continuare Ordinul, se infiinteaza in conditiile legii ca organizatie profesionala, nonprofit, cu personalitate juridica de drept privat, de interes public, cu patrimoniu buget proprii, autonoma si independenta. Ordinul are rolul de a reprezenta si ocroti, la nivel national si international, interesele profesiei de arhitect."
3. Dupa articolul 16, se introduce un nou articol, articolul 16.1, cu urmatorul cuprins:
„Articolul 16.1
Exercitarea profesiei de arhitect este compatibila numai cu:
a) calitatea de deputat sau senator, consilier in consiliile locale sau judetene;
b) activitati si functii didactice in invatamantul superior, activitati didactice cu continut juridic in invatamantul liceal si gimnazial;
c) activitati In domeniul cercetarii stiintifice sau al creatiei intelectuale;
d) alte activitati prevazute de lege."
Art. II. — Legea nr. 184/2001, republicata, privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 470 din 26 iunie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, precum cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, dandu-se textelor o noua numerotare.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. Ulterior, noile reglementari vor fi publicate in Monitorul Oficial.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Instanta de judecata a stabilit definitiv si irevocabil reincadrarea in munca a unui salariat concediat in aprilie 2020. A stabilit de asemenea ca angajatorul sa plateasca despagubiri in baza salariilor ce trebuieau platite in perioada aprilie 2020 la aprilie 2025. Salariatul a fost reincadrat dar dupa doua zile si-a dat demisia. Pentru plata despagubirilor catre salariat, drepturile brute le-am trecut suplimentar in statul de pata al lunii aprilie 2025 pentru stabilirea netului de plata in baza...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cadrul companiei, in 2024, un salariat a fost detasat transnational in Germania, astfel: Data Inceput Data Sfarsit Total Zile Detasare 10.06.2024 05.07.2024 26 24.08.2024 29.09.2024 37 02.11.2024 22.12.2024 51 Imi puteti spune, va rog, daca cele 183 de zile, de care stim ca sunt pentru 1 an fiscal: 1. Se calculeaza daca se efectueaza cumulat? 2. Se calculeaza adunand perioadele din anul respectiv? 3. Se calculeaza perioadele de pe formularul A1 - exista situatii cand perioada declarata in A1...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cum trebuie procedat pentru acordarea concediului de ingrijitor, conform Codului muncii, in situatia in care diagnosticul mentionat pe biletul de externare nu corespunde exact cu denumirile prevazute in Ordinul nr. 2.172/3.829/2022, dar reflecta o afectiune care implica imobilizarea pacientului la pat si necesitatea unui ingrijitor? De exemplu, in lista din ordin, la punctul XIX, sunt incluse afectiuni ortopedice precum cele musculo-scheletale care determina limitari severe de mobilitate, iar in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<