Profesia de arhitect in Romania ar putea fi compatibila cu calitatea de deputat sau senator, potrivit unui proiect de lege depus la Senat pentru modificarea Legii 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect.
Initiativa legislativa isi propune sa reglementeze compatibilitatea dintre exercitarea profesiei de arhitect si calitatea de deputat sau senator, alaturi de alte activitati precum cele didactice, de cercetare sau de creatie intelectuala.
In acest fel, scriu initiatorii proiectului de lege, sunt eliminate barierele inutile din actuala legislatie, care ii impiedica pe specialistii in arhitectura sa contribuie la dezvoltarea politicilor publice.
In plus, se elimina din lege prevederea ca Ordinul Arhitectilor din Romania este o organizatie apolitica.
Argumentele pentru modificarea Legii arhitectilor
- Promovarea expertizei profesionale in sfera decizionala — arhitectii, prin natura profesiei lor, au o intelegere profunda a spatiului urban, dezvoltarii sustenabile planificarii teritoriale; prezenta lor in forurile legislative aduce o valoare adaugata procesului decizional;
- Eliminarea discriminarilor profesionale — compatibilitatea dintre profesia de arhitect si functiile publice elective raspunde unei nevoi de a elimina barierele care limiteaza participarea activa a profesionistilor in viata publica;
- Asigurarea continuitatii profesionale — activitatea in domeniul didactic, de cercetare si creatie intelectuala permite arhitectilor sa isi mentina legatura cu profesia, contribuind totodata la dezvoltarea cunostintelor competentelor.
Initiatorii proiectului de lege cred ca implicarea arhitectilor in sfera publica va stimula dezvoltarea unor politici publice mai bine fundamentate si mai orientate catre nevoile comunitatilor. Totodata, Ordinul Arhitectilor din Romania isi va consolida statutul de organizatie reprezentativa si va putea sprijini mai eficient interesele membrilor sai.
Modificarile aduse Legii nr. 184/2001, republicata, privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect
Art. I. — Legea nr. 184/2001, republicata, privind organizarea exercitarea profesiei de arhitect, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 470 din 26 iunie 2014, cu modificarile completarile ulterioare, se modifica se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1 se modifica va avea urmatorul cuprins:
„Articolul 1
Prezenta lege reglementeaza modul de exercitare a profesiei de arhitect si constituirea Ordinului Arhitectilor din Romania, ca forma de organizare independenta, nonprofit, autonoma si de interes public."
2. Articolul 24 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Articolul 24
(1) Ordinul Arhitectilor din Romania, denumit in continuare Ordinul, se infiinteaza in conditiile legii ca organizatie profesionala, nonprofit, cu personalitate juridica de drept privat, de interes public, cu patrimoniu buget proprii, autonoma si independenta. Ordinul are rolul de a reprezenta si ocroti, la nivel national si international, interesele profesiei de arhitect."
3. Dupa articolul 16, se introduce un nou articol, articolul 16.1, cu urmatorul cuprins:
„Articolul 16.1
Exercitarea profesiei de arhitect este compatibila numai cu:
a) calitatea de deputat sau senator, consilier in consiliile locale sau judetene;
b) activitati si functii didactice in invatamantul superior, activitati didactice cu continut juridic in invatamantul liceal si gimnazial;
c) activitati In domeniul cercetarii stiintifice sau al creatiei intelectuale;
d) alte activitati prevazute de lege."
Art. II. — Legea nr. 184/2001, republicata, privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 470 din 26 iunie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, precum cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, dandu-se textelor o noua numerotare.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. Ulterior, noile reglementari vor fi publicate in Monitorul Oficial.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu intocmirea urmatoarelor fise de post: gestionar depozit - crama cod cor 432101; tractorist- cod cor 834101; viticultor- cod cor 611208.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<