![E oficial! Montarea obligatorie a repartitoarelor in apartamente, amanata pana la 31 decembrie 2025](https://e-juridic.manager.ro/dbimg/articole/REPARTITOARE_28538_1.jpg)
UPDATE: Repartitoarele de caldura vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2026, dupa ce Ministerul Energiei a decis sa prelungeasca pana la 31 decembrie 2025 termenul-limita pana la care proprietarii de apartamente conectate la sistemul centralizat de termoficare pot sa isi monteze repartitoare de caldura.
„Prin initiativa Ministerului Energiei, prin ordonanta de urgenta promovata de guvern, acordam timp romanilor sa achizitioneze si sa-si monteze sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termica (repartitoare), in imobile de tip condominiu, racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica. Dam, astfel, curs solicitarilor venite din partea societatii civile si acordam o ultima prelungire cu inca un an a perioadei in care trebuie montate aceste dispozitive. In plus, ne dorim ca bugetul romanilor sa nu fie afectat, de aceea alocam un buget substantial din fondurile Ministerului Energiei. Pentru a compensa costurile familiilor pentru care montarea repartitoarelor ar insemna o povara pe bugetul gospodariei, acordam o subventie de pana la 750 de lei per gospodarie eligibila. Bineinteles, prin amanarea termenului de montare pana la 31 decembrie 2025, se suspenda si toate prevederile referitoare la eventuale amenzi pentru cei care nu isi monteaza repartitoare”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Energiei.
Astfel, de la 1 ianuarie 2026, factura pentru incalzirea locuintei ar trebui calculata in baza datelor furnizate de repartitoarele montate pe calorifere, asa cum prevede Legea eficientei energetice nr. 121 din 18 iulie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
"Art.10 (5) In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica sau dotate cu o sursa proprie locala de producere a energiei termice, in sistem de distributie orizontala, este obligatorie montarea sistemelor de masurare a consumurilor pana la 31 decembrie 2024 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda de consum la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit. Pentru condominiile cu distributie verticala a agentului termic in care utilizarea de contoare individuale nu este fezabila din punct de vedere tehnic sau nu este eficienta din punctul de vedere al costurilor, este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termica, denumite in continuare repartitoare de costuri; in cazul repartitoarelor de costuri pentru incalzire, acestea se monteaza pe toate corpurile de incalzire din fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit".
In comunicatul Ministerului Energiei se arata ca, in urmatoarea perioada, Ministerul va promova o ordonanta de urgenta pentru mecanismul de acordare a sprijinului pentru persoanele vulnerabile, in valoare nominala de maximum 750 lei, pe locuinta/gospodarie, numai dupa montarea de catre o societate autorizata a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termica, inclusiv robineti pentru reglarea consumului de energie termica, pana la data de 31 decembrie 2025.
„Prin aceasta masura, Ministerul Energiei a venit in intampinarea tuturor consumatorilor de energie termica in sistem centralizat, atat prin prorogarea termenelor anterior mentionate, precum si prin suspendarea regimului sanctionator aplicabil in cazul in care nu se monteaza astfel de sisteme de masurare a energiei termice consumate”, se mai arata in comunicat.
Comunicatul Ministerului Energiei
"Ministerul Energiei prelungeste termenul de conformare pentru montarea repartitoarelor cu inca un an, respectiv pana la 31 decembrie 2025, in urma solicitarilor primite in acest sens, si aloca 750 de lei pentru familiile vulnerabile pentru compensarea costului aferent.
Prin initiativa Ministerului Energiei, prin ordonanta de urgenta promovata de guvern, acordam timp romanilor sa achizitioneze si sa-si monteze sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termica (repartitoare), in imobile de tip condominiu, racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica. Dam astfel curs solicitarilor venite din partea societatii civile si acordam o ultima prelungire cu inca un an a perioadei in care trebuie montate aceste dispozitive.
In plus, ne dorim ca bugetul romanilor sa nu fie afectat, de aceea alocam un buget substantial din fondurile Ministerului Energiei. Pentru a compensa costurile familiilor pentru care montarea repartitoarelor ar insemna o povara pe bugetul gospodariei, acordam o subventie de pana la 750 de lei per gospodarie eligibila.
Bineinteles, prin amanarea termenului de montare pana la 31 decembrie 2025, se suspenda si toate prevederile referitoare la eventuale amenzi pentru cei care nu isi monteaza repartitoare”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
In sedinta de Guvern din data de 30 decembrie 2024 s-a aprobat proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri fiscal – bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene. In cadrul acestui proiect, Ministerul Energiei a propus completarea cu un articol nou: “Se suspenda aplicarea prevederilor art. 47 alin. (3) din Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica, republicata, in Monitorul Oficial, Partea I nr. 217 din 16 martie 2023, cu modificarile si completarile ulterioarte, pana la data de 31 decembrie 2025.”
In urmatoarea perioada, Ministerul Energiei va promova o ordonanta de urgenta pentru mecanismul de acordare a sprijinului acordat persoanelor vulnerabile, in valoare nominala de maximum 750 lei, pe locuinta/gospodarie, numai dupa montarea de catre o societate autorizata a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termica, inclusiv robineti pentru reglarea consumului de energie termica, pana la data de 31 decembrie 2025.
Prin aceasta masura, Ministerul Energiei a venit in intampinarea tuturor consumatorilor de energie termica in sistem centralizat, atat prin prorogarea termenelor anterior mentionate, precum si prin suspendarea regimului sanctionator aplicabil in cazul in care nu se monteaza astfel de sisteme de masurare a energiei termice consumate".
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa imi transmiteti o modalitate de calcul al salariului in cazul in care un salariat detine deja un contract partial, pe durata nedeterminata, de 2h/zi, cu salariul de 1150 lei brut, la o societate si intentioneaza sa incheie inca un contract pe perioada determinata la o alta societate, tot partial, de 1h/luna, cu salariul de 25 lei brut. Ce contributii datoreaza angajatorii in aceasta situatie? La ambele societati firma trebuie sa calculeze si sa plateasca diferenta pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situatia in care un salariat, in luna angajarii, prezinta 1 Concediu medical pentru ingrijire si crestere copl in varsta de pana la 12 ani cod 09, dar are in simultan contracte de munca si la alti angajatori, putem refuza la plata acestui concediul medical, motivand lipsa stagiului de cotizare? Salariata are stagiu de cotizare, dar nu la societatea noastra. In acest caz, daca functia de baza o desfasoara in cadrul societatii noastre, certificatul de concediu medical in original il mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat va figura din luna martie ca persoana autonoma in Spania asta este echivalentul persoanei fizice in Romania cu scopul de a administra compania de acolo. Totodata, inca el figureaza ca angajat pe firma din Romania cu atributii pentru derularea proiectelor de finantare, pentru care avem CIM raportat in Revisal, separat. Ar trebui sa facem anumite modificari/raportari legat de acest subiect, dar nu stiu ce anume sau unde ma pot documenta. Va trebui sa vedem care este procedura in acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<