Ministerul Justitiei a derulat, in perioada 30.01.2012 – 31.01.2012, procedura privind interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic judiciar in specializarea "Silvicultura". Conform dispozitiilor art. 12 alin. (1) lit. a) si c) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, aprobata prin Legea nr. 156/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, la interviu s-au putut prezenta:
- persoanele care au fost atestate de catre Ministerul Mediului si Padurilor ca experti care certifica, din punct de vedere tehnic, calitatea lucrarilor de amenajare a padurilor sau ca sefi de proiect pentru lucrarile de amenajare a padurilor;
- persoanele care au titlul de academician, profesor universitar sau conferentiar universitar, doctor docent ori doctor in aceasta specializare.
In urma verificarii dosarelor de inscriere si a sustinerii interviului, din cei 56 de candidati inscrisi au fost declarati admisi 42 de candidati.
Prin inscrierea celor 42 de experti in Tabelul nominal al expertilor tehnici judiciari, numarul expertilor tehnici judiciari in aceasta specializare va ajunge la 118 experti, in acest fel putand fi acoperite necesitatile instantelor si scazand numarul cauzelor in care celeritatea este afectata din cauza lipsei raportului de expertiza in specializarea "Silvicultura".
Interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic judiciar in specializarea "Silvicultura" a fost organizat ca urmare a solicitarilor instantelor judecatoresti care au semnalat numarul redus de experti tehnici judiciari in aceasta specializare.
Pentru a veni in intampinarea necesitatilor instantelor judecatoresti, Ministerul Justitiei solicita in fiecare an acestora, prin birourile locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile din cadrul tribunalelor, sa comunice care sunt specializarile expertizei tehnice judiciare in care exista un numar redus de experti tehnici judiciari, raportat la numarul cauzelor in care este necesara dispunerea de expertize in acele specializari.
Ministerul Justitiei acorda o importanta deosebita reducerii duratei de solutionare a cauzelor, context in care cresterea numarului de experti tehnici judiciari are un dublu impact pozitiv asupra sistemului judiciar, ducand, pe de o parte, la cresterea calitatii actului de Justitie si, pe de alta parte, la reducerea duratei procedurilor judiciare in cauzele civile si penale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As dori sa stiu, daca conform noilor modificari la Legea Pensiilor, o persoana care este pensionata pe caz de boala/pensie de invaliditate, indiferent de grad, poate sa se angajeze? Si daca da, in ce conditii, si daca se cumuleaza pensia cu salariul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<