Ministerul Justitiei a derulat, in perioada 30.01.2012 – 31.01.2012, procedura privind interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic judiciar in specializarea "Silvicultura". Conform dispozitiilor art. 12 alin. (1) lit. a) si c) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, aprobata prin Legea nr. 156/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, la interviu s-au putut prezenta:
- persoanele care au fost atestate de catre Ministerul Mediului si Padurilor ca experti care certifica, din punct de vedere tehnic, calitatea lucrarilor de amenajare a padurilor sau ca sefi de proiect pentru lucrarile de amenajare a padurilor;
- persoanele care au titlul de academician, profesor universitar sau conferentiar universitar, doctor docent ori doctor in aceasta specializare.
In urma verificarii dosarelor de inscriere si a sustinerii interviului, din cei 56 de candidati inscrisi au fost declarati admisi 42 de candidati.
Prin inscrierea celor 42 de experti in Tabelul nominal al expertilor tehnici judiciari, numarul expertilor tehnici judiciari in aceasta specializare va ajunge la 118 experti, in acest fel putand fi acoperite necesitatile instantelor si scazand numarul cauzelor in care celeritatea este afectata din cauza lipsei raportului de expertiza in specializarea "Silvicultura".
Interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic judiciar in specializarea "Silvicultura" a fost organizat ca urmare a solicitarilor instantelor judecatoresti care au semnalat numarul redus de experti tehnici judiciari in aceasta specializare.
Pentru a veni in intampinarea necesitatilor instantelor judecatoresti, Ministerul Justitiei solicita in fiecare an acestora, prin birourile locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile din cadrul tribunalelor, sa comunice care sunt specializarile expertizei tehnice judiciare in care exista un numar redus de experti tehnici judiciari, raportat la numarul cauzelor in care este necesara dispunerea de expertize in acele specializari.
Ministerul Justitiei acorda o importanta deosebita reducerii duratei de solutionare a cauzelor, context in care cresterea numarului de experti tehnici judiciari are un dublu impact pozitiv asupra sistemului judiciar, ducand, pe de o parte, la cresterea calitatii actului de Justitie si, pe de alta parte, la reducerea duratei procedurilor judiciare in cauzele civile si penale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<