In perioada 24.10.2011 – 27.10.2011, Ministerul Justitiei a derulat procedura privind interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic de catre persoanele care au titlul de academician, profesor universitar sau conferentiar universitar, doctor docent ori doctor, intr-o anumita specializare, in conformitate cu dispozitiile art. 12 alin. (1) lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, aprobata prin Legea nr. 156/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
In urma verificarii dosarelor de inscriere si a sustinerii interviului, din cei 116 candidati inscrisi au fost declarati admisi 87 de candidati, in 40 de specializari.
Ca urmare a modificarilor legislative initiate si sustinute de catre Ministerul Justitiei - modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara - s-au adus schimbari esentiale, de importanta majora pentru imbunatatirea imediata a situatiei actuale si pentru eficientizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara in viitorul apropiat.
Astfel, Ministerul Justitiei a organizat, atat in anul 2010 (aprilie), cat si in anul 2011 (octombrie), interviu pentru dobandirea calitatii de expert tehnic de catre persoanele care au titlul de academician, profesor universitar sau conferentiar universitar, doctor docent ori doctor.
Prin organizarea acestui interviu se asigura suplimentarea numarului de experti tehnici judiciari in numeroase specializari, cu persoane care au o inalta pregatire in domeniu, scazand in acest fel numarul cauzelor in care celeritatea este afectata datorita lipsei raportului de expertiza in anumite specializari.
Prin emiterea Ordinului ministrului Justitiei nr. 199/2010 pentru aprobarea Nomenclatorului specializarilor expertizei tehnice judiciare s-au implementat noi specializari frecvent solicitate de instantele judecatoresti si de alte organe cu atributii jurisdictionale.
Urmare a acestui interviu au fost admisi experti la specializari la care nu existau experti sau numarul actual de experti este foarte redus (Ecologie si protectia mediului, Echipamente pentru procese industriale, Sisteme si echipamente termice, Automatica si informatica industriala, Urbanism si amenajarea teritoriului, Materiale de constructii, Prelucrarea sticlei si ceramicii) sau la care exista numeroase solicitari ale instantelor judecatoresti (Exploatari forestiere,Autovehicule, circulatie rutiera).
Pentru a veni in intampinarea necesitatilor instantelor judecatoresti, Ministerul Justitiei solicita acestora, in fiecare an, prin birourile locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile din cadrul tribunalelor, sa comunice care sunt specializarile expertizei tehnice judiciare in care exista un numar redus de experti tehnici judiciari, raportat la numarul cauzelor in care este necesara dispunerea de expertize in acele specializari.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<