Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile reguli privind scolarizarea si atestarea ghizilor de turism. Atestatele si ecusoanele vor avea o valabilitate de 5 ani

Noile reguli privind scolarizarea si atestarea ghizilor de turism. Atestatele si ecusoanele vor avea o valabilitate de 5 ani
Normele privind scolarizarea si atestarea ghizilor de turism au fost modificate, recent, printr-un Ordin semnat de Ministrul economiei, antreprenoriatului si turismului, Stefan-Radu Oprea. Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial. 

Potrivit noilor norme metodologice, formarea profesionala a ghizilor de turism se face prin programe de formare de tip calificare, specializare, perfectionare organizate de furnizori de formare profesionala autorizati sau prin evaluarea si certificarea competentelor profesionale, precum si in cadrul sistemului national de invatamant.

Specializarea profesionala pentru categoria de ghid de turism national sau ghid de turism specializat se realizeaza numai pentru persoanele care detin certificat de calificare de ghid de turism sau certificat de competente profesionale pentru ghid de turism.

Conform documentului, atestatele si ecusoanele de ghid de turism au o valabilitate de 5 ani. Acestea se actualizeaza inainte de expirarea termenului de 5 ani de la data emiterii, respectiv a ultimei actualizari. In caz contrar, acestea isi pierd valabilitatea.
 

NORME METODOLOGICE privind conditiile si criteriile pentru selectionarea, scolarizarea, atestarea si utilizarea ghizilor de turism


CAPITOLUL I
Dispozitii generale


Art. 1. — Prezentele norme metodologice se aplica persoanelor juridice si fizice care desfasoara activitate de turism in Romania.

Art. 2. — Categoriile de ghizi utilizate in activitatea de turism din Romania sunt:
a) ghid de turism local, care asigura asistenta turistica pe teritoriul Romaniei turistilor romani;
b) ghid de turism national, care asigura asistenta turistica pe teritoriul Romaniei turistilor straini si in strainatate turistilor romani;
c) ghid de turism specializat pentru anumite tipuri de activitati turistice:
(i) ghid de animatie;
(ii) ghid de turism montan, drumetie montana;
(iii) ghid de turism pentru habitat natural;
(iv) ghid de turism ecvestru;
(v) ghid de turism pentru pesteri amenajate;
(vi) alte specializari in functie de dezvoltarea activitatii de turism, doar pentru specializarile ce au elaborate si in vigoare standarde ocupationale.

CAPITOLUL II
Selectionarea, scolarizarea si specializarea ghizilor de turism


SECTIUNEA 1
Formarea profesionala a ghizilor de turism

Art. 3. — Conditiile si criteriile privind formarea profesionala a ghizilor de turism sunt stabilite prin standardele ocupationale.

Art. 4. — Formarea profesionala a ghizilor de turism se face prin programe de formare de tip calificare/specializare/ perfectionare organizate de furnizori de formare profesionala autorizati sau prin evaluarea si certificarea competentelor profesionale, precum si in cadrul sistemului national de invatamant.

Art. 5. — (1) Organizarea programelor de formare profesionala in sistemul formarii profesionale a adultilor, precum si evaluarea si certificarea formarii profesionale se fac in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.

(2) In vederea autorizarii de catre autoritatea publica centrala cu atributii in domeniul formarii profesionale, furnizorii de formare profesionala vor solicita avizul autoritatii publice centrale responsabile in domeniul turismului, care va fi emis cu consultarea Comitetului sectorial turism, hoteluri, restaurante.

Art. 6. — Standardele ocupationale pentru ghizii de turism vor fi avizate de autoritatea publica centrala cu atributii de reglementare in domeniul turismului.

Art. 7. — Persoanele care detin documente care atesta pregatirea profesionala pentru una sau mai multe dintre categoriile de ghizi definite la art. 2 pot solicita atestat si ecuson aferent categoriei de ghid de turism pentru care au pregatirea profesionala.

SECTIUNEA a 2-a
Specializarea ghizilor

Art. 8. — Specializarea profesionala pentru categoria de ghid de turism national sau ghid de turism specializat se realizeaza numai pentru persoanele care detin certificat de calificare de ghid de turism sau certificat de competente profesionale pentru ghid de turism.

Art. 9. — Persoanele care detin documente care atesta specializarea pentru categoria ghid de turism national sau ghid de turism specializat pot solicita autoritatii publice centrale responsabile in domeniul turismului atestatul si ecusonul de ghid de turism national, respectiv de ghid de turism specializat.

CAPITOLUL III
Atestarea ghizilor de turism


Art. 10. — Profesia de ghid de turism poate fi exercitata de persoane fizice detinatoare de atestat si ecuson de ghid de turism, emise conform prezentelor norme metodologice.

Art. 11. — In intelesul prezentelor norme metodologice, atestatul si ecusonul de ghid de turism reprezinta documentul eliberat de autoritatea publica centrala responsabila in domeniul turismului prin care se confirma capacitatea profesionala a persoanelor fizice calificate in profesia de ghid de turism de a exercita activitatea in una dintre categoriile de ghizi de turism definite in prezentele norme metodologice.

Art. 12. — Criteriile minime pentru obtinerea atestatului si ecusonului de ghid de turism sunt prezentate in anexa nr. 1.

Art. 13. — (1) In vederea obtinerii atestatului si ecusonului de ghid de turism, solicitantul, cetatean roman, va prezenta urmatoarele documente:

1. In cazul categoriei de ghid de turism local:
a) cerere-tip — conform modelului prezentat in anexa nr. 2;
b) copie act de identitate;
c) copie certificat de calificare obtinut in urma absolvirii unui program de formare profesionala de tip calificare (in conformitate cu reglementarile legale in vigoare) sau copie certificat de competente profesionale pentru ocupatia ghid de turism, eliberat de un centru de evaluare si certificare competente profesionale autorizat, cu conditia ca acesta sa aiba toate competentele din standardul ocupational in vigoare;
d) certificat de cazier judiciar valabil, eliberat de autoritatile competente;
e) document care atesta absolvirea invatamantului minim obligatoriu;
f) document medical emis conform legislatiei din Romania din care sa rezulte ca titularul este apt din punct de vedere medical (fizic si psihic) pentru desfasurarea activitatii de ghid de turism;
g) 2 fotografii tip legitimatie/atestat (2,5 cm x 3,5 cm);

2. In cazul categoriei de ghid de turism national, documentatia va cuprinde, suplimentar:
a) document care atesta absolvirea invatamantului liceal fara diploma de bacalaureat;
b) copie atestat/certificat/diploma privind cunoasterea unei limbi straine;
c) copia certificatului de absolvire a programului de formare profesionala de tip specializare, organizat de furnizori de formare profesionala autorizati conform legislatiei din Romania;

3. In cazul categoriei de ghid de turism specializat, documentatia va cuprinde, suplimentar:
a) document care atesta absolvirea invatamantului liceal fara diploma de bacalaureat;
b) copie atestat/certificat/diploma privind cunoasterea unei limbi straine;
c) copia certificatului de absolvire a programului de formare profesionala de tip specializare/perfectionare, organizat de furnizori de formare profesionala autorizati conform legislatiei din Romania.

(2) In cazul cetatenilor UE/SEE/Confederatiei Elvetiene, documentele prevazute la alin. (3) vor fi traduse in limba romana de un traducator autorizat, cu exceptia actului de identitate.

(3) Pentru prestarea temporara sau ocazionala, conform Directivei CE 36/2005, in cazul ghizilor de turism, cetateni ai statelor membre UE/SEE/Confederatiei Elvetiene care insotesc grupurile de turisti pe teritoriul Romaniei fara a presta servicii de ghid de turism in cadrul obiectivelor turistice, este obligatorie notificarea pentru prestarea in regim temporar sau ocazional (cu minimum 60 de zile inainte de prestarea activitatii), conform declaratiei din anexa nr. 4. Aceasta se reinnoieste o data pe an in cazul in care prestatorul intentioneaza sa furnizeze servicii temporar sau ocazional in Romania in decursul anului respectiv. Prestatorul poate prezenta aceasta declaratie, insotita de actele doveditoare, prin orice mijloace (prin punctul de contact unic electronic sau prin transmiterea la registratura institutiei), iar procedura se finalizeaza cu eliberarea unei autorizatii temporare cu valabilitate pana la finalul anului si actualizarea bazei de date electronice a institutiei. Documentele necesare sunt:
a) declaratie prealabila, in forma scrisa, pe propria raspundere, care cuprinde informatii despre solicitant, despre activitatea pe care intentioneaza sa o desfasoare cu caracter temporar/ocazional pe teritoriul Romaniei, perioada in care doreste sa presteze servicii de ghid de turism in Romania etc.;
b) copia documentului de identitate;
c) o dovada prin care autoritatile competente ale statului membru de stabilire atesta ca la data eliberarii acestui document posesorul este stabilit legal pe teritoriul sau in vederea exercitarii activitatilor de ghid de turism si nu i-a fost interzisa exercitarea acestora nici chiar cu titlu temporar;
d) dovada calificarii profesionale: diplomele, certificatele sau alte titluri care atesta calificarea de ghid de turism, respectiv specializarea.

(4) Cetatenii UE/SEE/Confederatiei Elvetiene care se stabilesc in Romania si doresc sa practice ocupatia de ghid de turism au obligatia de a obtine atestatul si ecusonul de ghid de turism, conform documentatiei de recunoastere a calificarilor profesionale obtinute intr-un stat membru UE/SEE/in Confederatia Elvetiana, care cuprinde:
a) certificat de competente profesionale pentru calificarea ghid de turism eliberat in Romania de un centru de evaluare si certificare de competente profesionale autorizat de autoritatea publica centrala cu atributii in domeniul formarii profesionale a adultilor, cu conditia ca acesta sa aiba toate competentele din standardul ocupational in vigoare din Romania;
b) atestat/certificat/diploma privind cunoasterea limbii romane cel putin nivel mediu;
c) documentele prevazute la alin. (1) lit. a), b), d), f) si g);
d) in cazul categoriei de ghid de turism national/specializat, documentatia va cuprinde suplimentar copia certificatului de absolvire a programului de formare profesionala de tip specializare/perfectionare.

(5) Atestatele si ecusoanele de ghid de turism au o valabilitate de 5 ani. Acestea se actualizeaza inainte de expirarea termenului de 5 ani de la data emiterii, respectiv a ultimei actualizari. In caz contrar, documentul isi pierde valabilitatea.

(6) In vederea actualizarii atestatului si ecusonului de ghid de turism, solicitantul va depune urmatoarele documente:
a) cerere-tip — conform modelului prezentat in anexa nr. 2;
b) copie carte de identitate;
c) certificat de cazier judiciar valabil eliberat de autoritatile competente pentru cetatenii romani si straini sau alt document similar prin care solicitantul dovedeste absenta unor suspendari temporare sau definitive de la practicarea ocupatiei de ghid de turism sau inexistenta unei condamnari penale, emis de statul de origine, in original si traducere autorizata;
d) document medical emis conform legislatiei din Romania din care sa rezulte ca titularul este apt din punct de vedere medical (fizic si psihic) pentru desfasurarea activitatii de ghid de turism;
e) copii ale documentelor care determina modificarea categoriei de ghid de turism obtinute anterior (certificat de specializare/perfectionare, atestat limba straina), dupa caz.

Art. 14. — (1) Documentatia intocmita potrivit prevederilor art. 13 se depune la sediul autoritatii publice centrale responsabile in domeniul turismului (prin transmiterea la registratura institutiei sau prin punctul de contact unic electronic).

(2) In situatia in care solicitantul nu indeplineste conditiile si criteriile necesare eliberarii atestatului si ecusonului de ghid de turism, acestuia i se comunica motivul in scris, in termen de 30 de zile.

(3) In situatia in care documentatia este incompleta, persoana va fi notificata in vederea completarii acesteia. Daca in termen de 6 luni de la data transmiterii comunicarii documentatia nu este completata, aceasta se claseaza.

(4) Termenul de eliberare a atestatului si ecusonului de ghid de turism este de 30 de zile de la data primirii si inregistrarii documentatiei complete.

CAPITOLUL IV
Utilizarea ghizilor de turism


Art. 15. — Profesia de ghid de turism poate fi exercitata fie ca activitate de baza, fie ca activitate complementara, numai de catre ghizii de turism detinatori de atestat si ecuson de ghid de turism.

Art. 16. — Operatorii economici, organizatiile neguvernamentale cu activitate de turism si autoritatile publice locale pot utiliza ghizi de turism numai in baza unei forme legale de colaborare sau munca, dupa caz.

Art. 17. — Atestatul si ecusonul de ghid de turism se elibereaza de autoritatea publica centrala responsabila in domeniul turismului si sunt realizate conform modelului prezentat in anexa nr. 3.

Art. 18. — Controlul respectarii prevederilor prezentelor norme metodologice se face de catre autoritatea publica centrala responsabila in domeniul turismului, in colaborare cu alte institutii competente in constatarea contraventiilor si/sau infractiunilor.

CAPITOLUL V
Dispozitii finale


Art. 19. — (1) Ghidul de turism are obligatia ca in timpul desfasurarii activitatii sa detina asupra sa atestatul si ecusonul de ghid de turism valabile, pe care sa le prezinte la cererea persoanelor imputernicite sa ii controleze activitatea.

(2) Ghizii de turism straini care presteaza temporar/ocazional pe teritoriul Romaniei nu au dreptul sa efectueze servicii de ghid de turism in cadrul obiectivelor turistice si au obligatia sa contracteze ghizi de turism atestati de autoritatea publica centrala responsabila in domeniul turismului.

Art. 20. — Atributiile si obligatiile concrete ale ghidului de turism se stabilesc de operatorul economic din turism, organizator al programelor turistice, si difera in functie de categoria de ghid de turism si de specificul fiecarei actiuni.

Art. 21. — Atestatele si ecusoanele de ghid de turism eliberate in baza prevederilor Ordinului ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 637/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind conditiile si criteriile pentru selectionarea, scolarizarea, atestarea si utilizarea ghizilor de turism, cu modificarile si completarile ulterioare, isi pierd valabilitatea in termen de 5 ani de la data emiterii acestora.

Art. 22. — Anexele nr. 1—4 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.

Art. 23. — (1) Procedurile de atestare a ghizilor de turism si cea de notificare cu privire la prestarea in mod temporar si ocazional pot fi indeplinite prin intermediul punctului de contact unic electronic.

(2) In cazul in care exista suspiciuni ca urmare a verificarii diplomelor, certificatelor de competenta si a altor titluri de calificare acordate cetatenilor statelor membre, autoritatea publica centrala responsabila in domeniul turismului poate cere autoritatii competente din statul membru respectiv confirmarea autenticitatii acestor documente. In cazul unor indoieli justificate, autoritatile competente romane pot solicita autoritatilor competente ale unui stat membru o confirmare a faptului ca solicitantul nu este suspendat sau nu are interdictie de exercitare a profesiei ca urmare a unei erori profesionale grave sau a unei condamnari pentru infractiuni legate de exercitarea activitatilor sale profesionale.

(3) Schimbul de informatii cu autoritatile competente din diferite state membre se efectueaza prin intermediul Sistemului de informare al pietei interne (IMI).

Criterii minime pentru obtinerea atestatului si ecusonului de ghid de turism

CERERE-TIP pentru eliberarea/actualizarea atestatului si ecusonului de ghid de turism

 

Subsemnatul(a), .............................................................., nascut(a) la data de ......................... in localitatea ......................., judetul ............................... domiciliat(a) in ..........................................................................................., nr. de telefon ............., e-mail ......................, va rog sa imi eliberati/actualizati atestatul si ecusonul de ghid de turism pentru categoria*):

Alaturat transmit documentele justificative care atesta indeplinirea conditiilor necesare obtinerii/actualizarii atestatului si
ecusonului de ghid de turism.

Cunoscand prevederile art. 326 din Codul penal privind falsul in declaratii, declar pe propria raspundere ca documentele prezentate sunt in conformitate cu originalul si toate datele inscrise in acestea sunt reale.

Prin prezenta imi dau acordul cu privire la utilizarea si prelucrarea datelor personale (conform prevederilor Regulamentului privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date) de catre autoritatea publica centrala cu atributii de reglementare in domeniul turismului si institutiile abilitate.


 
                      Data                                                                                                 Semnatura
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 11 August 2023
Votati articolul "Noile reguli privind scolarizarea si atestarea ghizilor de turism. Atestatele si ecusoanele vor avea o valabilitate de 5 ani":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre ghid turistic

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre atestat ghid turistic

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre norme metodologice ghid turistic
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016