Pe data de 16 februarie 2016, Ministerul Justitie a organizat, in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer, prin Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, prima runda de discutii pe tema Noii Strategii Nationale Anticoruptie (SNA).
Aceasta este prima etapa a procesului de consultari si dezbateri publice care urmeaza sa fie organizate de catre Ministerul Justitiei in urmatoarele trei luni ale anului 2016.
Ministerul Justitiei incurajeaza sustinerea rezultatele obtinute in combaterea coruptiei prin analize post incident si prin punerea unui accent sporit pe masurile de preventie si educatie anticoruptie. De asemenea, se doreste sporirea capacitatii institutiilor de a identifica din timp incidentele de integritate si a calitatii actelor de audit si de control managerial intern.
Dintre punctele tari ale SNA 2012 – 2015 au fost evidentiate urmatoarele:
- mecanismul de aderare si monitorizare care a implicat peste 2000 de institutii,
- stabilitate legislativa si institutionala care a generat rezultate consistente in activitatea DNA, ANI si a instantelor judecatoresti,
- consolidare institutionala prin dezvoltarea conceptului de control ex ante,
- detasarea a peste 400 de investigatori financiari la structurile de parchet,
- consolidarea legislatiei privind controlul finantarii partidelor politice,
- suplimentari de personal si bugete adecvate pentru agentiile anticoruptie,
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Ca punct slab al SNA 2012-2015, a fost evidentiat faptul ca nu au fost alocate resurse adecvate pentru prevenire si eductie.
De asemenea, s-a mentionat faptul ca au fost obtinute rezultate modeste in activitatea de control, audit si sanctionare disciplinara.
Nu in ultimul rand, ca ultim punct slab al fostei strategii a fost evidentiat si faptul ca au fost aplicate in mod deficitar masurile preventive precum pantouflage (interdictiile la migrarea din sectorul public spre cel privat), consilierul de etica, avertizorul de integritate, abordare formalista a prevenirii la nivelul UAT-urilor, achizitii publice (executia contractelor), regimul juridic al imunitatilor (SNA prevedea reducerea la 72 ore a duratei procedurii de incuviintare a masurilor solicitate de procurori), implementarea standardelor si politicilor de integritate la nivelul companiilor de stat.
Informatii integrale despre SNA 2016-2020 puteti consulta pe site-ul Ministerului Justitiei.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri