In Codul Penal din anul 1968, aflat in vigoare in acest moment, pana in data de 1 februarie 2014, infractiunea reprezinta fapta ce prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.
In data de 1 februarie 2014 va intra in vigoare Codul Penal din 2009. In Codul penal din 2009, prevederile referitoare la pericolul social al faptei sunt scoase.
Ce este fapta care prezinta pericol social? Discutam despre orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere tarii, suveranitatii, independentei, unitatii si indivizibilitatii statului, persoanei, drepturilor si libertatii acesteia, proprietatii, intregii ordini de drept si pentru sanctionarea careia este necesar sa aplicam o pedeapsa corespunzatoare.
Cum se stabileste gradul de pericol social? Acesta se stabileste in functie de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de consecintele care au urmat sau care ar fi putut urma, in functie de conduita celui care a infaptuit actul.
In noul Cod Penal nu se mai tine cont de gradul de pericol social. Astfel, infractiuni vor fi toate faptele care au fost savarsite cu vinovatie, nejustificate si imputabile persoanei care a savarsit fapta in cauza.
Indiferent de gradul de pericol social, orice fapta prevazuta de legea penala va deveni infractiune, de la data de 1 februarie 2014, cand intra in vigoare Codul penal din 2009.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<