In Codul Penal din anul 1968, aflat in vigoare in acest moment, pana in data de 1 februarie 2014, infractiunea reprezinta fapta ce prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.
In data de 1 februarie 2014 va intra in vigoare Codul Penal din 2009. In Codul penal din 2009, prevederile referitoare la pericolul social al faptei sunt scoase.
Ce este fapta care prezinta pericol social? Discutam despre orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere tarii, suveranitatii, independentei, unitatii si indivizibilitatii statului, persoanei, drepturilor si libertatii acesteia, proprietatii, intregii ordini de drept si pentru sanctionarea careia este necesar sa aplicam o pedeapsa corespunzatoare.
Cum se stabileste gradul de pericol social? Acesta se stabileste in functie de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de consecintele care au urmat sau care ar fi putut urma, in functie de conduita celui care a infaptuit actul.
In noul Cod Penal nu se mai tine cont de gradul de pericol social. Astfel, infractiuni vor fi toate faptele care au fost savarsite cu vinovatie, nejustificate si imputabile persoanei care a savarsit fapta in cauza.
Indiferent de gradul de pericol social, orice fapta prevazuta de legea penala va deveni infractiune, de la data de 1 februarie 2014, cand intra in vigoare Codul penal din 2009.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<