Codul penal din 2009 va intra in vigoare la data de 1 februarie 2014 si aduce cu sine cateva modificari notabile.
Am discutat ieri despre pericolul social, prevederile referitoare la acest aspect nemaifiind valabile in noul cod penal.
"In Codul Penal din anul 1968, aflat in vigoare in acest moment, pana in data de 1 februarie 2014, infractiunea reprezinta fapta ce prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.
In data de 1 februarie 2014 va intra in vigoare Codul Penal din 2009. In Codul penal din 2009, prevederile referitoare la pericolul social al faptei sunt scoase."
cititi continuarea aici >>>
O noua modificare vine cu privire la participantii la infractine. Actualul cod penal, codul penal din 1968, spune ca participantii la o infractiune sunt cei care contribuie la savarsirea faptei in cauza. Acestia pot avea rolul de autori, instigatori sau de complici la savarsirea faptei prevazute de legea penala.
In noul cod Penal, pe langa rolurile de autor, instigator si complice, se mai adauga si rolul de coautor, acesta fiind persoana care savarseste nemijlocit aceeasi fapta prevazute de legea penala:
Autorul si participantii
Autorul si coautorii
Art. 46.
(1) Autor este persoana care savarseste in mod nemijlocit o fapta prevazuta de legea penala.
(2) Coautori sunt persoanele care savarsesc nemijlocit aceeasi fapta prevazuta de legea penala.
Instigatorul
Art. 47.
Instigator este persoana care, cu intentie, determina o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala.
Complicele
Art. 48.
(1) 2 Complice este persoana care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.
(2) Este de asemenea complice persoana care promite, inainte sau in timpul savarsirii faptei, ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe faptuitor, chiar daca dupa savarsirea faptei promisiunea nu este indeplinita.
Pedeapsa in cazul participantilor
Art. 49.
Coautorul, instigatorul si complicele la o infractiune savarsita cu intentie se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se tine seama de contributia fiecaruia la savarsirea infractiunii, precum si de dispozitiile art. 74.
Circumstante personale si reale
Art. 50.
(1) Circumstantele privitoare la persoana autorului sau a unui participant nu se rasfrang asupra celorlalti.
(2) 1 Circumstantele privitoare la fapta se rasfrang asupra autorului si a participantilor numai in masura in care acestia le-au cunoscut sau le-au prevazut.
Impiedicarea savarsirii infractiunii
Art. 51.
(1) Participantul nu se pedepseste daca, inainte de descoperirea faptei, denunta savarsirea infractiunii, astfel incat consumarea acesteia sa poata fi impiedicata, sau daca impiedica el insusi consumarea infractiunii.
(2) Daca actele indeplinite pana in momentul denuntarii sau impiedicarii constituie o alta infractiune, participantului i se aplica pedeapsa pentru aceasta infractiune.