Avocatii condamnati definitiv vor fi exclusi din profesie, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei, se arata intr-un proiect de lege inregistrat la Senat pentru dezbatere.
Potrivit initiatorului proiectului de lege, este extrem de important ca persoanele care activeaza in breasla avocatilor sa fie nu doar competente, ci si integre.
"In ceea ce priveste integritatea avocatului, aceasta se circumscrie categoriei juridice de demnitate profesionala, conditie necesara atat la accesul in profesie, cat si pe toata perioada exercitarii profesiei. Astfel, fiecare profesie trebuie sa isi stabileasca, in raport cu standardele impuse de societate, criterii in raport de care sa poata fi oricand evaluate concordanta dintre conduita avocatului si standardele impuse de profesie", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Initiatorul proiectului de lege sustine ca
prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 230/ 28.04.2022, prin care au fost declarate neconstituinale doua dispozitii referitoare la situatia in care avocatul este condamnat, "
a fost eliminat din lege principalul criteriu de verificare a demnitatii profesionale, care stabilea nedemnitatea persoanelor condamnate definitiv de a accede in profesie si respectiv nedemnitatea persoanelor condamnate de a putea continua exercitarea profesiei ulterior condamnarii definitive".
"Lipsirea profesiei de avocat de principalul filtru de stabilire a demnitatii profesionale este de natura sa genereze o serioasa atingere adusa prestigiului si imaginii avocaturii", se mai arata in expunerea de motive.
Proiectul de lege are sustinerea Congresului Avocatilor si a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere.
Ce urmeaza sa se modifice la Legea avocaturii
"Art. I-.Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 440 din 24 mai 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1.Articolul 14, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins :
"cel condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva la pedeapsa inchisorii pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, infractiuni de coruptie sau de serviciu, infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei, infractiuni de fals ori a unei infractiuni savarsite cu intentie, incompatibila cu principiile profesiei de avocat prevazute in reglementari cu caracter obligatoriu ale acesteia, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei”.
Art. II. — Art. 26 lit. d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
daca avocatul a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva la pedeapsa inchisorii pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, infractiuni de coruptie sau de serviciu, infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei, infractiuni de fals ori a unei infractiuni sdvarsite cu intentie, incompatibila cu principiile profesiei de avocat prevazute in reglementari cu caracter obligatoriu ale acesteia, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei
Art. II.- Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 440 din 24 mai 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Rominiei, Partea I, dandu-se textelor 0 noua numerotare."
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<