Pensionarii care NU folosesc biletele gratuite de tren acordate de Guvern vor putea primi compensatia in bani pentru acele calatorii. Acesta este un nou proiect de lege depus in Senat, proiect de lege care urmeaza sa fie votat in perioada urmatoare. "Initiativa legislativa vine in sprijinul persoanelor varstnice, acestia confruntandu-se cu o multitudine de probleme, cele mai importante fiind legate de nivelul scazut al veniturilor", se spune in expunerea de motive a propunerii legislative.
Peste 30 de deputati PNL au semnat si depus in Senatul Romaniei intiativa legislativa care le va da dreptul pensionarilor sa primeasca "compensatia in bani" pentru calatoriile gratuite CFR "care nu au fost efectuate in cursul anului". In proiectul de lege se prevede ca banii vor fi "virati beneficiarilor odata cu plata primei pensii a anului urmator".
Ramane de vazut daca acest proiect de lege va fi si votat favorabil, o situatie deloc improbabila tinand cont ca PNL are, in coalitie cu PSD, majoritate parlamentara.
Momentan acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare el trebuie votat atat in Senat cat si in Camera Deputatilor, promulgat si Presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.
Aveti mai jos textul intiativei legislative, asa cum a fost ea depusa in Senatul Romaniei.
LEGE privind completarea art. 1 din Legea nr. 147 din 26 iulie 2000
privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern
Articol unic. - Art. 1 din Legea nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 354 din 28 iulie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 1 - (1) Pensionarii din sistemul public de pensii, precum si pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurari sociale beneficiaza anual de un total de 6 calatorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru calatoriile pe calea ferata cu trenuri regio R si trenuri interregio IR fara regim de rezervare clasa a Il-a, cu mijloace auto sau cu navele de calatori clasa a Il-a, la transportul intern in comun, intre localitati.
(1)^ Calatoriile care nu au fost efectuate in cursul anului vor fi compensate in bani, care vor fi virati beneficiarilor odata cu plata primei pensii a anului
urmator.
(1)^ Calculul compensatiei se stabileste prin Ordin al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
(2) Calatoriile simple pentru pensionari, cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru trenuri regio R si trenuri interregio IR fara regim de rezervare clasa a Il-a sau pentru mijloace de transport intern, auto ori naval, vor fi asigurate atat de unitatile cu capital de stat, cat si de societatile comerciale cu capital privat
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<