Una dintre dilemele cu care se confrunta angajatorii in ultima perioada are legatura cu procedura in cazul angajatilor ajunsi la varsta de pensionare si care vor sa isi continue activitatea.
Iata un raspuns oferit de expertul in legislatia muncii, pe
PortalCodulMuncii.ro, cu privire la posibilitatea cumului pensie-salariu pentru o
angajata la o institutie publica.
Potrivit art. 538 alin.(2) din Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitiile Titlului III - Personalul contractual din autoritatile si institutiile publice se completeaza cu prevederile Legii 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu alte legi speciale care reglementeaza regimul aplicabil anumitor categorii de personal sau contractului de management, dupa caz.
Astfel, facem precizare ca potrivit art.118 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare pensionarii pentru limita de varsta pot cumula acestei drepturi cu cele provenind din incheierea unui CIM. Totodata, conform art. 53 alin.(1) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Avand in vedere ca legislatia in domeniul pensiilor stabileste varste diferite de pensioare pentru femei si pentru barbati, prin raportare la dispozitiile art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, prin Decizia 387/2018 si Decizia 112/2021 Curtea Constitutionala retine ca, exercitiul dreptului la munca al femeii aflate la varsta pensionarii este conditionat de incheierea unui nou contract individual de munca, daca angajatorul va consimti in acest sens.
Pentru a pune asadar in acord prevederile Codului muncii cu dispozitiile constitutionale, legiuitorul a modificat art. 56 alin.(1) lit.c) in sensul institutirii in favoarea salariatei de sex feminim a posibilitatii de a opta anterior indeplinirii conditiilor cumulative de pensionare pentru limita de varsta prevazute in Legea 263/2010 pentru continuarea raporturilor de munca sau pentru obtinerea drepturilor la pensie.
In conditiile in care, in opinia noastra, aceasta masura vizeaza egalizarea varstei la care CIM incheiat inceteaza de drept atat pentru femei, cat si pentru barbati, apreciem ca in mod corect pe perioada anterioara indeplinirii de catre salariatele femei a varstei standard de pesionare stabilita de lege pentru barbati (65 de ani) acestea trebuie sa isi manifeste optiunea, neputand cumula pentru acest interval de timp pensia cu drepturile salariale. In aceasta situatie, pentru a-si continua activitatea in baza aceluiasi CIM salariata in cauza trebuie sa isi manifeste optiunea in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Pentru punerea in acord a legislatiei cu Decizia nr.387/2018, a fost adoptata OUG 96/2018, in cuprinsul acesteia legiuitorul stabilind ca angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit.c) teza intai.
Asadar, in acest caz, in care salariata opteaza pentru continuarea activitatii in aceeasi functie, in baza aceluiasi CIM, aceasta nu poate obtine si pensie, deci nu va putea cumula pe aceasta perioada, pana la implinirea varstei de 65 de ani (varsta standard de pensionare prevazuta de lege pentur barbati) pensia cu veniturile salariale obtinute din CIM.
Ulterior, in procesul legislativ de adoptare a OUG 96/2018, pe langa ipoteza destinata egalizarii varstei de pensionare din perspectiva incetarii de drept a CIM intre femei si barbati la 65 de ani, pentru asigurarea de data aceasta a unui tratament egal cu functia publica (art.517 alin.(2) din Codul adminsitrativ), art 56 a fost completat cu un nou alineat, alin.(4) care stabileste, fara a mai distinge pe criterii de gen, posibilitatea mentinerii salariatului peste varsta standard de pensionare, respectiv peste varsta de 65 de ani.
Ca atare, in opinia noastra, in aceasta ultima ipoteza manifestarea vointei salariatului in sensul continuarii activitatii peste varsta de 65 de ani nu presupune si exercitarea unei optiuni, nefiind prevazut un asemenea aspect, si tinand cont de faptul ca la aceasta data cumulul pensiei cu salariul nu este interzis nici la nivelul institutiilor si autoritatilor publice.
Astfel, indiferent de gen, mentinerea in activitate a salariatului ce ar putea fi realizata in temeiul si cu respectarea conditiilor art. 56 alin.(4) din Codul muncii ar putea fi realizata in masura in care sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute de norma in discutie, respectiv manifestarea vointei salariatului (de sex feminin sau masculin) de a continua activitatea exprimata cu 30 de zile inainte de implinirea varstei de 65 de ani si existenta acordului angajatorului.
In opinia noastra, in aceasta ipoteza, similar cu cea instituita in art. 517 alin.(2) din Codul administrativ pentru functia publica, cele doua parti pot decide mentinerea salariatului in activitate, indiferent de gen, in temeiul aceluiasi contract individual de munca si in aceeasi fucntie detinuta, pentru o perioada de cel mult 3 ani peste varsta standard de pensionare de 65 de ani.
Prin urmare, in timp ce norma de la art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii interzice cumul pensiei cu salariul pentru salariatele femei care isi exprima optiunea de a continua raporturile de munca pana la implinirea varstei de 65 de ani, norma de la alin.(4) a aceluiasi articol reglementeaza, in opinia noastra, posibilitatea ca salariatul, indiferent de gen, sa poata fi mentinut in activitate cel mult 3 ani peste varsta de 65 de ani, in aceeasi functie si in temeiul aceluiasi CIM.
Ca atare, in aceasta ipoteza, apreciem ca in masura in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 56 alin.(4) din Codul muncii, salariatul poate fi mentinut in activitate, in baza aceluiasi CIM si in aceeasi functie, beneficiind de aceleasi drepturi salariale.
Astfel, raportat la datele concrete ale spetei si tinand cont de varsta concreta a salariatei urmeaza sa analizati prevederile legale incidente si in ce masura acestea dispun cu privire la incetarea CIM initial si incheierea unui nou CIM, ulterior sustinerii si promovarii unui concurs organizat de respectiva IP. In opinia noastra, continuarea raporturilor de munca in aceeasi functie si in baza aceluiasi CIM poate fi realizata in ipotezele sus-mentionate, fie fara posibilitatea cumularii cu veniturile din pensie (in ipoteza salariatei care opteaza pentru continuarea raporturilor de munca pana la implinirea varstei de 65 de ani), fie avand posibilitatea cumularii in temeiul art. 56 alin.(4) din Codul muncii, cu acordul angajatorului si intocmirea unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Explicatii oferite in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.