O singura cale pentru a deveni magistrat
Saptamana trecuta am fost informati cu privire la rezultatele Raportului Comisiei Europene. Acesta aducea in discutie starea justitiei din Romania pana in prezent. Era poate de asteptat faptul ca s-au dezvaluit “fara perdea” multe dintre problemele cu care tara noastra se confrunta in domeniul juridic.
Consiliul Superior al Magistraturii, in cautarea unei explicatii, si-a indreptat atentia si asupra crizei de personal in raport cu numarul exorbitant al dosarelor. Unul dintre membrii CSM chiar a conturat intr-un mod dramatic aceasta situatie in care se afla sistemul judiciar romanesc afirmand: "Functioneaza unitati de parchet cu 20% - 30% schema de personal. Este inuman (...) avem colegi cu infarct, preinfarct, lesinati prin instante, nu mai pot oamenii!".
Desi in prezent exista trei variante prin care un absolvent de Drept poate intra in magistratura, nu toate s-au dovedit foarte eficiente. In urma admiterii directe, prin audierea de catre CSM a candidatilor, riscul promovarii unor persoane slab pregatite este destul de mare. Acest lucru l-a determinat chiar pe procurorul general sa fie de parere ca ar trebui sa se adopte o ordonanta de urgenta prin care sa stabileasca o singura varianta de admitere.
Poate ca alegerea unei modalitati unice de admitere in magistratura este un pas important pentru ridicarea calitatii actului de justitie insa, inainte ca aceasta masura sa fie luata, trebuie cantarite cu grija toate avantajele si dezavantajele pe care le implica.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri