Recent, a fost emis un nou comunicat ce reaminteste obligatiile ce revin utilizatorilor de aparate de marcat electronice fiscale, de la 1 martie 2015.
Conform Ordinului ministrului finantelor publice nr. 159/2015 pentru stabilirea modelului si continutului anuntului de atentionare a clientilor referitor la obligatia de respectare a prevederilor OUG 28/1999, ordin ce a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 131/20.02.2015, incepand cu data de 1 martie 2015, operatorii economici care au obligatia, potrivit legii, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale afiseaza anuntul de atentionare la locul de amplasare a aparatului de marcat electronic fiscal, astfel incat sa fie vizibl clientilor.
Important de retinut este faptul ca operatorii economici care desfasoara activitati comerciale in unitati de tip restaurant, bar, discoteca, club si altele asemenea asigura informarea clientilor si prin tiparirea anuntului de atentionare pe prima pagina a meniurilor pe care le pun la dispozitia acestora ori prin alte mijloace, astfel incat la fiecare masa destinata clientilor, acestia sa aiba permanent posibilitatea de a citi anuntul de atentionare.
Cel mai important mesaj de atentionare aminteste faptul ca in lipsa unui bon fiscal, clientul este obligat sa il solicite.
"In cazul unui refuz, aveti dreptul de a beneficia de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fara plata contravalorii avestuia.", se arata in mesajul de atentionare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<