Codul Rutier include si prevederi pe care pietonii, pe langa biciclisti si soferi, trebuie sa le respecte pentru siguranta lor si a celorlalti participanti la trafic.
Pietonii sunt obligati sa circule pe trotuar, atunci cand sunt in trafic. In cazul in care acestea nu sunt disponibile pe traseul ales de pieton, Codul Rutier specifica faptul ca acesta va trebui sa circule pe acostament, adica pe marginea din dreapta, chiar daca in multe cazuri aceasta este neamenajata si exista clar riscul accidentarii.
Atentie! Codul Rutier prevede expres faptul ca pietonilor le este interzisa circulatia pe pistele de biciclete marcate corespunzator si pe autostrada.
In plus, dupa cum bine stim deja, pietonii pot traversa un drum doar atunci cand semaforul afiseaza culoarea verde. Conform legii, cand culoarea verde incepe sa fie intermitenta, pietonii nu au voie sa initieze traversarea. In cazul in care se afla pe trecere, atunci cand culoarea verde devine intermitenta, acestia trebuie sa grabeasca pasul. Este redundant, insa vom preciza si faptul ca este interzisa trecerea pe culoarea rosie a semaforului.
Codul Rutier arata si faptul ca pietonilor le este interzisa trecerea pe culoarea verde a semaforului, atunci cand se apropie un vehicul al serviciilor de urgenta cu semnalele luminoase si sirena pornite.
Citeste si:
Pietonii nu au voie sa traverseze prin fata sau spatele vehiculelor oprite in statiile mijloacelor de transport, daca nu exista o trecere de pietoni amenajata si functionala.
Un aspect important inclus in Codul Rutier este reprezentat de faptul ca pietonii nu au voie sa ocupe partea carosabil pentru a impiedica circulatia normala a masinilor si nu au voie sa prelungeasca traversarea unui drum public, oprirea sau intoarcerea pe trecerile de pietoni simple, adica cele neprevazute cu semafor.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Traversarea cailor ferate este interzisa atunci cand barierele sunt puse sau semnalele acustice in functiune. La fel ca soferii sau biciclistii, pietonii trebuie sa se asigure la trecere caii ferate ca nu vine niciun tren.
Codul Rutier mai include si obligatii privind circulatia pietonilor pe timp de noapte pe drumurile publice. Asadar, acestia vor trebui sa poarte sau sa aiba elemente fluorescent-reflectorizante sau sa aiba asupra lor o sursa de lumina care poate fi vazuta din ambele sensuri de circulatie.
Finalmente, pietonii trebuie sa respecte indicatiile politistilor in orice situatie, altfel pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 290 si 435 de lei. Desigur ca valoarea acestora poate creste in functie de gravitatea faptelor comise.
Va dorim sa ramaneti permanent in siguranta!
S-ar putea sa te intereseze si: Suspendarea permisului auto in 2019. Cand si cum ti se poate intampla
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE