Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vom avea un nou Cod Fiscal pana la 1 septembrie

Puteti citi mai jos declaratiile facute de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cadrul editiei speciale de la TVR, difuzata joi, 8 iulie

*********************

Presedintele a cerut Parlamentului si guvernului sa nu inglodeze tara in cheltuieli de consum. In prima etapa trebuie reduse cheltuielile bugetare, apoi se impune generalizarea impozitarii - in nicio tara civilizata nu exista un sistem de exceptii ca la noi, a subliniat presedintele. In a treia etapa, daca inca avem probleme de functionare, se poate trece la marirea fiscalitatii.

"Sunt un adversar fara retinere al cresterii TVA-ului". Aici a existat si amenintarea unui partid, care a subliniat ca pleaca de la guvernare daca se umbla la pensii, a dezvaluit presedintele. Daca pretul nesacrificarii tarii este plecarea unui partid din guvernare, punctul de vedere al lui Traian Basescu este ca acel partid trebuie sa plece. 

Data de 1 septembrie este termenul pana la care se va vedea ce ministri nu au facut restructurari, ce ministri nu au inteles ca trebuie economisiti banii bugetului de stat. Ministerul de Finante trebuie sa pregateasca pana atunci un Cod fiscal prin care sa fie impozitate toate veniturile, iar Ministerul Muncii trebuie sa verifice pensiile de invaliditate.  Trebuie, de asemenea, verificate programele de finantare pentru administratiile locale. "A venit momentul adevarului. Eu nu voi fi adeptul unui nou imprumut pe care sa il ducem in consum", a aratat presedintele. 

In ceea ce priveste fiscalitatea, cresterea TVA-ului nu este un repros neaparat al presedintelui la adresa lui Emil Boc. Se puteau reduce pensiile prin ordonanta de urgenta. Cresterea de TVA cu 5 procente genereaza acum inflatia, tinta de inflatie se muta poate peste 8%, deci cei care pretindeau ca ii apara pe pensionari, nu i-au aparat deloc. Sistemul bugetar este mult mai afectat decat se preconizase in faza initiala.

"Este foarte clar ca Romania nu are acum resurse. Anul trecut, veniturile pe care statul roman le-a colectat in bugetul consolidat au fost repartizate in principal pe cheltuielile cu personalul bugetar - aproximativ 30% - buget executat. Anul acesta, pe primul trimestru, aceste cheltuieli au fost aproape 32%. Cheltuielile sociale (pensii, ajutoare sociale, tot felul de cheltuieli sociale) au fost 46,2% in creste cu aproape 6 procente. In total 78% din veniturile bugetului se duc in doua directii majore. Cu subventii si dobanzile la credite - mai raman doar 11% pentru spitale, armata, politie, cheltuieli materiale".

Guvernul una a spus si alta a facut - si in aparatul central au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce motiveaza o oarecare dificultate a relatiei presedintelui cu guvernul in ansamblul lui.  Presedintele s-a referit la faptul ca in primul trimestru s-au constatat cresteri la fondul de salarii.  

Presedintele a subliniat ca a dat un termen de gratie guvernului, pana la 1 septembrie, termen care se mentine. Cheltuielile cu aparatul bugetar - functionarime plus salariatii MI, de la Educatie, Sanatate, agentii, administratii locale - trebuie reduse cu 25%. A doua zona unde trebuie actionat este legata de pensii si cu cheltuielile sociale, in conditiile in care 46% din veniturile pe trimestrul 1 se duc pe aceste cheltuielile. Suntem o tara condamnata la nedezvoltare daca nu facem aceste lucruri, este de parere presedintele. Sunt diverse forme prin care se pot face aceste lucruri. La bugetari trebuie mers pe debirocratizare si simplificarea aparatului de stat, iar la cheltuielile sociale trebuie taiate toate programele sociale care indeamna la nemunca. Pe baza venitului minim garantat, cei din agricultura gasesc foarte greu zilieri, pentru ca ne-am obisnuit sa ne bazam pe banii de la stat - pe care ii consumam la carciuma sau nu, dar la munca nu mergem.  

"Pensia minima garantata trebuie impozitata. Orice venit trebuie impozitat", a subliniat din nou presedintele. La veteranii de razboi nu se cade sa se scada indemnizatiile, dar sunt multe alte zone, unde scutirile arata categorii de clientela ale fostelor guverne. Inclusiv pensiile trebuie impozitate. Nu stiu daca indemnizatiile pentru mame este o astfel de categorie, dar ajutorul de somaj da, a declarat presedintele.  

O a doua sursa de reducere a cheltuielilor sociale e legata de exceptii si de hotie facuta in tandem - beneficiar si reprezentant al statului. Exista 900 de mii de pensionari pe caz de invaliditate, o dublare a numarului celor care primesc aceasta pensie. Din 12 mii de dosare analizate, 3 mii trebuie trimise la reexaminare. La Botosani, intr-o singura zi politia a constatat ca 118 nevazatori aveau permis de conducere. Asta arata dubla coruptie - a beneficiarului, a medicului si al celui de la ministerul de interne. Din 900 de mii, cel putin o treime beneficiaza ilegal de acest venit.  Cei cu care cu turnulete merg cu Mercedesul sa isi ridice ajutorul social. In sistem trebuie pusa ordine. 


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 09 Iulie 2010
Votati articolul "Vom avea un nou Cod Fiscal pana la 1 septembrie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI