Soferii care depasesc viteza admisa cu peste 70 km/h pot ramane pietoni pentru 180 de zile, in loc de 120 de zile, daca fapta nu reprezinta infractiune, potrivit unui proiect de lege inregistrat la Senat pentru dezbatere. Totodata, autoritatile vor putea confisca masina, in cazul soferilor prinsi bauti sau drogati la volan.
Masurile sunt cuprinse intr-o propunere legislativa pentru cresterea sigurantei rutiere, precum si pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal.
Initiatorii proiectului de lege atrag atentia ca depasirea vitezei legale, precum si conducerea sub influenta alcoolului sau drogurilor reprezinta principalele cauze ale accidentelor rutiere, Romania aflandu-se in fruntea clasamentului in Europa la cele mai multe accidente produse zilnic.
"Aceste masuri nu sunt suficiente pentru a creste siguranta traficului, dar reprezinta un prim pas, respectiv indepartarea conducatorilor auto care incalca in mod intentionat regulile de circulatie si pun in pericol viata si integritatea teritoriala a persoanelor. Sentimentul trebuie sa fie unul de descurajare ferma a acestor conduite. Conducerea sub influenta alcoolului sau drogurilor, precum si depasirea vitezei legale cu peste 80 km/h nu reprezinta greseli, ci actiuni voite, egoiste si inconstiente. Dispozitiile in vigoare ale legislatiei rutiere sunt regresive, amenzile fiind practic insignifiante pentru persoanele cu masini luxoase care isi fac un titlu de glorie din a incalca regulile rutiere", atrag atentia initiatorii proiectului de lege.
Masurile propuse pentru cresterea sigurantei rutiere
1. In privinta reglementarilor circulatiei pe drumurile publice:
- Persoana care nu detine permis de conducere si a fost condamnata, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru oricare dintre infractiunile prevazute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) si art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vdtamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie, precum si persoana al carei permis de conducere a fost anulat in conditiile art. 114 alin. (1) lit. a)-d) sau ale art. 115 alin. (1) au dreptul de a se prezenta la examen pentru abtinerea permisului de conducere, respectiv pentru obtinerea unui nou permis de conducere, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
- Cresterea de la 6 luni la 10 ani de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate;
- Cresterea de la 1 an la 3 ani de la data gratierii totale ori a restului de pedeapsa, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere sau de la data implinirii termenului de prescriptie a executarii pedepsei.
- Conducatorii auto sanctionati contraventional in conditiile art. 101 alin. (3) lit. h), art. 103 alin. (2) lit. a), art. 103 alin. {3} lit. i}, art. 108 alin. (1) lit. c) pct. 3, art. 108 alin. (1) lit. d), pct. 3, sunt obligati sa urmeze un curs de formare in vederea conducerii defensive.
- Un punct-amenda reprezinta valoric 5% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, fata de 10% din salariul minim din anul 2017.
- Cresterea de la 120 zile la 180 de zile pentru suspendarea exercitarii dreptului de a conduce atunci cand se realizeaza:
- depasirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, daca fapta nu reprezinta infractiune;
- neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
- efectuarea, de catre conducatorul de autovehicul, pe autostrada sau pe drumul expres, a manevrei de intoarcere sau de mers inapoi, a circulatiei in sens contrar sensului de circulatie, a circulatiei sau traversarii de pe un sens de circulatie pe celalalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediana sau racordurile dintre cele doua parti carosabile.
- Cresterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce si scaderea numarului de puncte (descurajarea recidivei) astfel:
- pentru o perioada de 60 de zile (de la 30 de zile), daca titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 10 puncte de penalizare (de la 15 puncte);
- pentru o perioada de 120 de zile (de la 60 de zile), daca titularul permisului de conducere cumuleaza din nou cel putin 10 puncte de penalizare (de la 15 puncte) in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.
- Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pe un drum public aplicata pentru savarsirea contraventiilor prevazute la art. 101 alin. (3) lit. d), art. 102 alin. (3} lit. a) sau art. 102 alin. (4) lit. c) se majoreaza de drept cu 60 de zile (de la 30 de zile), daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
- Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce:
- pana la achitarea integrala a amenzilor dispuse conform prezentei ordonante de urgent, daca au trecut 30 de zile de la scadenta acestora.
- pana la parcurgerea cursului de conducere auto defensiva in situatia prevazuta de art. 241 alin. (4).
2. In privinta infractiunilor prevazute de Codul penal:
- Confiscarea vehiculului in situatiile in care conducatorul auto conduce sub influenta alcoolului sau drogurilor. Confiscarea se va face in conditiile Codului penal, masura va fi dispusa de judecator, care va aprecia, in concret, proportionalitatea masurii fata de siguranta traficului.
Conform Codului penal, masura confiscarii sa se poate dispune si in parte, prin echivalent. Este cea mai descurajanta masura pentru persoanele care sfideaza legea si pun in pericol siguranta publica.
- Sanctionarea penala conducatorilor auto care depasesc viteza legala cu mai mult de 80 km/h. Si in acest caz, judecatorul va analiza necesitatea si proporionalitatea confiscarii autovehiculului.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis, ulterior sa fie publicat in Monitorul Oficial. Proiectul de lege se afla in dezbatere la Senat, prima camera sesizata. Camera Deputatilor este for decizional.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<