Autovehiculele inmatriculate in alte state vor putea circula pe teritoriul Romaniei doar 90 de zile intr-un an de la data emiterii actului de vanzare-cumparare a masinii. Aceasta este una dintre prevederile unui proiect de lege aprobat marti de Guvern pentru completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Pe teritoriul Romaniei circula aproximativ 45.000 de masini inmatriculate in alte state, dintre care cele mai multe, circa 19.800, in Bulgaria.
Dupa expirarea perioadei de 90 de zile, soferii nu mai pot circula cu acele masini, in caz contrar riscand amenda si retinerea certificatelpr si placutelor de inmatriculare. "In situatia in care se constata ca un astfel de conducator conduce acest autovehicul peste perioada admisa i se vor retine certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare", a spus Lucian Dinita, seful Directiei Politiei Rutiere. Amenzile difera: "Pana la 8 puncte amenda, adica 560 lei, iar pentru categoria a patra, de la 9 la 21 de puncte, si aici amenda e mult mai substantiala", a spus Dinita.
Acesta a precizat ca cele 90 de zile sunt valabile efectiv de la data intrarii in posesie, chiar si in situatia in care masina nu circulat in acea perioada pe teritoriul Romaniei. Practic, indiferent cele 90 de zile sunt valabile chiar daca proprietarul nu a circulat cu masina pe drumurile din Romania. Exista, totusi, si exceptii de la lege: autovehicule conduse de cetateni straini.
Proiectul de lege mai prevede introducerea de la 1 ianuarie 2013 a permiselor de conducere pentru mopede si motocicletele din subcategoriile A1 si A2. De asemenea, pentru categoriile C si D perioada de valabilitate se va scurta la 5 ani, urmand ca acesta sa fie reinnoit dupa aceasta perioada. La celelate categorii ramane perioada de 10 ani.
"Din ianuarie 2013, va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor de pana la 15 kilowati, precum si pentru motociclete A1 si A2", a declarat, la Guvern, seful Politiei Rutiere, Lucian Dinită.
Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci-zece ani si va trebui reinnoit, obligatoriu după efectuarea controlului medical.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<