Intrebare: Potrivit Ord. Min. Justitiei nr.46C din 6 ianuarie 2011 publicat in M.Of.nr.133 din 22.02.2011 ANEXA ref.Norme privind tarifele de onorarii pentru notarii publici art.12(5) onorariile pentru autentificarea actelor de partaj de bunuri imobile prin formarea de loturi si atribuirea acestora catre copartajanti, cu sau fara sulta, se stabilesc potrivit anexei nr.1 pct.8 iar onorariile pentru autentificarea actelor de partaj de bunuri imobile prin care bunurile imobile ce fac obiectul partajului revin unuia sau unora dintre copartajanti se stabilesc potrivit anexei nr.2 pct.III.
Rugamintea mea este de a preciza daca la un partaj cand doi copartanti detin in cote de 12, 2 imobile diferite ca valoare si doresc ca unul sa primeasca un imobil iar celalat al doilea imobil fara sulta; cum se calculeaza cota ideala, cum face referire anexa 2 pct.III.l?
Raspuns:
Cand cei doi copartajanti detin cote de 1/2 din fiecare din cele 2 imobile si au hotarat sa preia fiecare cate un imobil, daca ambele imobile fac parte din aceeasi masa partajabila (de exemplu, provin din aceeasi mostenire), ne aflam in ipoteza partajului prin formarea a 2 loturi si atribuirea unui lot catre fiecare copartajant. In acest caz, devin aplicabile onorariile notariale stabilite conform Anexei 1 pct. 8, in suma determinata.
Daca insa cele 2 imobile nu fac parte din aceeasi masa partajabila (de exemplu, provin din mosteniri diferite), atunci ne aflam in situatia efectuarii a 2 operatiuni de partaj prin atribuirea imobilului unuia din copartajanti, iar onorariile notariale se stabilesc potrivit Anexei 2 pct. III. In acest caz devine aplicabil si art. 3 alin. 1 din Norme care prevede ca in cazul actelor complexe, care cuprind mai multe operatiuni juridice, onorariul se stabileste pentru fiecare operatiune in parte.
Astfel, fiecare operatiune de partaj va presupune plata unui onorariu in raport de valoarea cotei de 1/2 pe care o va primi fiecare copartajant peste cota lui. Deci, cel care va prelua imobilul cu valoare mai mare va plati un onorariu mai mare raportat la cota de 1/2 pe care o primeste el si care are o valoare mai mare, iar cel care preia imobilul cu valoare mai mica va plati un onorariu mai mic raportat la cota de 1/2 pe care o primeste el si care are o valoare mai mica.
In situatia in care imobilele provin din mase partajabile diferite, aveti si posibilitatea de a solicita incheierea unui act de schimb prin care una din parti transmite cota sa de 1/2 dintr-un imobil in schimbul primirii cotei de 1/2 din celalalt imobil de la cealalta parte. In acest caz, onorariul se stabileste conform Anexei 2 pct. II, in raport de valoarea cotei de 1/2 cu valoarea mai mare, majorata cu 25%. Puteti conveni cu coschimbasul sa platiti impreuna onorariul, care probabil va fi mai mic decat cele 2 onorarii adunate, sau puteti conveni ca cel care ramane cu imobilul mai valoros sa plateasca singur onorariul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In luna martie 2025 avem un concediu medical acordat pentru accidente de munca de la/la locul de munca, cod 02. Imi puteti spune daca pentru acest tip de concediu medical se retine CAS 25%? Daca nu se retine CAS imi puteti spune si ce cadru legal reglementeaza acest fapt?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat a incetat CIM pe data de 30.06.2024, ulterior a fost angajat incepand cu 01.07.2024 cu CIM la o alta firma din grup in Franta. Managementul doreste sa reactivam angajatul pentru acordarea unui bonus anual aferenta perioadei 01.01.2024-30.06.2024. Solicitarea este ca angajatul sa nu plateasca CAS si CASS deoarece le va achita in Franta. Mentionez ca din soft-ul de salarizare singura posibilitate de introducere A1 este cu detasare, care nu se aplica aici. Este corect ca angajatul sa nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea situatie: Un salariat al companiei noastre din Romania este detasat la o companie din China prin decizia administratorului, pentru o durata initiala de un an 01.07.2024 a 30.06.2025 cu posibilitatea de prelungire pana la 2 ani, daca ar fi nevoie. Mentionam ca ambele companii sunt membre ale aceluiasi grup, iar felul muncii ramane acelasi. Intre cele 2 companii exista un contract de prestari servicii si cu aceasta ocazie, se incheie si un acord pentru aceasta detasare, care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<