In sedinta din data de 27 septembrie 2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, elaborat de Ministerul Justitiei.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat conditionat proiectul de lege, fiind astfel consecvent atat cu propria sa propunere legislativa inaintata Ministerului Justitiei inca din toamna anului 2010, cat si cu pozitia constanta exprimata de catre intregul sistem judiciar.
Sistemul judiciar isi doreste si considera necesara imbunatatirea reglementarii raspunderii disciplinare a magistratilor. Avizul este insa conditionat intrucat proiectul supus avizarii nu pune in acord dispozitiile referitoare la acest tip de raspundere cu principiul fundamental al infaptuirii justitiei de catre magistrati impartiali, independenti si supusi numai legii.
In acest context, Plenul CSM considera ca eficienta actului de justitie nu se rezuma doar la raspunderea disciplinara a magistratilor si apreciaza controlul administrativ al hotararilor judecatoresti prevazut in proiect ca fiind de natura a afecta grav independenta magistratului si securitatea realizarii drepturilor cetatenilor in justitie.
Plenul CSM sustine necesitatea eficientizarii procedurii disciplinare printr-o Inspectie Judiciara autonoma din punct de vedere administrativ si prin inspectori judiciari independenti din punct de vedere functional.
Conditionalitatile identificate de Consiliul Superior al Magistraturii vor fi detaliate intr-un document ce va fi prezentat cu ocazia dezbaterii in Parlamentul Romaniei a proiectului de lege. Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima intentia de a participa la toate dezbaterile parlamentare vizand proiectul supus avizarii, in considerarea prerogativelor sale de garant al independentei justitiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<