In sedinta din data de 27 septembrie 2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, elaborat de Ministerul Justitiei.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat conditionat proiectul de lege, fiind astfel consecvent atat cu propria sa propunere legislativa inaintata Ministerului Justitiei inca din toamna anului 2010, cat si cu pozitia constanta exprimata de catre intregul sistem judiciar.
Sistemul judiciar isi doreste si considera necesara imbunatatirea reglementarii raspunderii disciplinare a magistratilor. Avizul este insa conditionat intrucat proiectul supus avizarii nu pune in acord dispozitiile referitoare la acest tip de raspundere cu principiul fundamental al infaptuirii justitiei de catre magistrati impartiali, independenti si supusi numai legii.
In acest context, Plenul CSM considera ca eficienta actului de justitie nu se rezuma doar la raspunderea disciplinara a magistratilor si apreciaza controlul administrativ al hotararilor judecatoresti prevazut in proiect ca fiind de natura a afecta grav independenta magistratului si securitatea realizarii drepturilor cetatenilor in justitie.
Plenul CSM sustine necesitatea eficientizarii procedurii disciplinare printr-o Inspectie Judiciara autonoma din punct de vedere administrativ si prin inspectori judiciari independenti din punct de vedere functional.
Conditionalitatile identificate de Consiliul Superior al Magistraturii vor fi detaliate intr-un document ce va fi prezentat cu ocazia dezbaterii in Parlamentul Romaniei a proiectului de lege. Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima intentia de a participa la toate dezbaterile parlamentare vizand proiectul supus avizarii, in considerarea prerogativelor sale de garant al independentei justitiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<