Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a confirmat aparitia ordonantei de urgenta (OUG) pentru amanarea ratelor si a aratat cine beneficiaza de masura. E important sa retinem ca nu toti romanii vor beneficia de ea.
UPDATE 31.03.2020 - Ordonanta de Urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial. O puteti consulta dand click AICI!
UPDATE 30.03.2020 - Ministrul Finantelor Publice anunta schimbari pentru OUG prin care romanii puteau sa isi amane ratele, actul fiind retras de la publicarea in Monitorul Oficial. Vom actualiza articolul, imediat ce vor fi disponibile noile informatii.
Conform declaratiilor facute de ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, in urma sedintei de Guvern de joi seara, amanarea ratelor va fi posibila atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice.
Din start, insa, precizam ca amanarea ratelor NU va fi posibila pentru cei care inregistreaza deja restante la plata imprumuturilor. Guvernul ii exclude pe acestia de la aceasta facilitate, desi Florin Citu a spus la inceputul conferintei de presa ca "include pe toata lumea care are calitate de imprumutat intr-un contract de credit".
Avem, asadar, urmatoarele lucruri de retinut despre OUG pentru amanare rate.
In primul rand, Ordonanta adoptata de Guvern in aceasta seara va trebui publicata in Monitorul Oficial si va putea fi aplicata de-abia dupa adoptarea Normelor de aplicare. Astfel, amanarea ratelor devine posibila de-abia saptamana viitoare (cel mai devreme), intrucat Normele vor trebui aprobate intr-o noua sedinta de guvern prin Hotarare si publicate, la randul lor, in Monitorul Oficial.
In al doilea rand, ratele pot fi amanate pentru maximum 9 luni. Limita, insa, este 31 decembrie 2020. Practic, in urma intrarii in vigoare a actului, raman 8 luni in care se va putea beneficia de acest beneficiu.
Asa cum am relatat anterior AICI, ministrul a precizat ca a asteptat deciziile Bancii Centrale Europene si a Asociatiei Bancilor Europene pentru a lua aceasta masura. In plus, a precizat ca si BNR sustine acordarea de facilitati doar "celor care au fost afectati de pandemia Covid-19".
In al treilea rand, amanarea ratelor poate fi solicitata pana in ultima zi de stare de urgenta. Aceasta va fi posibila prin e-mail sau telefon si nu va fi nevoie de acte aditionale. Va reamintim ca in momentul de fata aceasta va expira pe 15 aprilie 2020, dar poate fi prelungita.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
In al patrulea rand, amanarea ratelor va fi posibila pentru persoanele fizice si juridice care demonstreaza ca au fost afectati "direct sau indirect" de pandemie. Nu este, insa, clar cum se va dovedi acest lucru si in ce masura trebui sa fi fost afectata o persoana sau o afacere de pandemie pentru a beneficia de aceasta facilitate. Intelegem, asadar, ca avem o noua restrangere a celor care vor putea cere aceasta facilitate. Afacerile, cel mai probabil, vor putea folosi Certificatele pentru situatie de urgenta, in timp ce pentru persoane fizice va trebui sa asteptam Normele.
In al cincilea rand, ministrul a precizat ca dobanda acumulata de-a lungul lunilor in care ratele au fost amanate se va plati esalonat, povara financiara fiind usurata pentru cei care au nevoie de aceasta gura temporara de aur. Asadar, reluarea ratei nu va fi platita imediat cu tot cu dobanda acumulata de-a lungul lunilor de amanare.
Atentie! Dobanzile datorate de debitori aferente ratelor suspendate se vor capitaliza la soldul creditului.
Pentru creditele ipotecare Guvernul va garanta plata dobanzilor capitalizate si termenul de plata al acestora va fi extins pana la 5 ani, adica statul plateste pentru cetateni catre banci si apoi ii va recupera treptat de la persoanele imprumutate.
Florin Citu a mai spus ca a lucrat la aceasta masura cu sistemul bancar si cu Banca Nationala a Romaniei.
Pentru persoanele executate silit nu a fost anuntata nicio masura. Popririle raman si ele in vigoare, chiar daca evacuarile au fost suspendate.
Imediat ce actul va fi publicat in Monitorul Oficial vi-l vom oferi pentru consultare.
Finalmente, retinem ca va fi nevoie de Norme pentru ca amanarea ratelor sa devina realitate.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri