Executarile silite au fost suspendate incepand de marti, 24 martie 2020. Decizia a fost luata de Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti. Iata detaliile complete.
Este una dintre cele mai importante vesti, avand in vedere starea de urgenta in care ne aflam si restrictiile pe care trebuie sa le respectam: executarile silite se suspenda!
Atentie, insa, vorbim doar despre executarile care duc la evacuari, licitatiile publice in vederea achizitionarii imobilului care face obiectul executarii, sechestrele si alte masuri asemanatoare. Popririle, momentan, nu se suspenda si nu se ridica decat cu hotarare judecatoreasca.
Vorbim, asadar, de executarea silita directa care va fi suspendata. Aceasta poate fi inteleasa ca "obligatia debitorului prevazuta in titlul executoriu consta in lasarea posesiei unui bun, in predarea unui bun sau a folosintei acestuia ori in evacuarea debitorului dintr-o locuinta sau dintr-o alta incinta, in desfiintarea unei constructii, plantatii sau a altei lucrari ori in indeplinirea oricarei alte activitati stabilite pentru realizarea drepturilor creditorului, iar debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa in termenul prevazut in somatie, creditorul va solicita executarea silita, putand, in raport cu imprejurarile cauzei si natura obligatiei ce se executa, sa sesizeze instanta de executare, in vederea aplicarii unei penalitati".
Iata anuntul facut de Biroul Executiv al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ): "In contextul pandemiei cu COVID-19, conducerea Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, prin Decizia Biroului Executiv al Consiliului Uniunii a decis suspendarea evacuarilor silite pe durata instituirii starii de urgenta in Romania.
Pe langa suspendarea evacuarilor, conducerea Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti a decis ca executorii judecatoresti sa suspende toate procedurile de executare silita directa, precum si luarea altor masuri cu privire la prevenirea raspandirii cu noul coronavirus, atat in randul cetatenilor, cat si al executorilor si al angajatilor birourilor acestora.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Conform art. 42 alin. (5) din Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, activitatea de executare silita continua numai in cazurile in care este posibila respectarea regulilor de disciplina sanitara stabilite prin hotararile Comitetului National privind Situatiile Speciale de Urgenta, in scopul ocrotirii drepturilor la viata si la integritate fizica ale participantilor la executarea silita".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri