Normele de aplicare pentru OUG nr. 37/2020 care sta la baza amanarii ratelor au fost publicate in Monitorul Oficial! De luni, 6 aprilie 2020, se poate solicita amanarea tuturor ratelor eligibile.
Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea prin care OUG nr. 37/2020 privind amanarea ratelor va putea fi aplicata. Aceasta a fost luni publicata in Monitorul Oficial nr. 285/2020 sub denumirea oficiala "Norme de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financare nebancare anumitor categorii de debitori", asadar astfel de solicitari pot fi facute. Iata, totusi, ce reguli trebuie sa avem in vedere.
In primul rand, prin Hotararea nr. 270/2020 Guvernul a stabilit, asa cum am relatat si noi anterior, ca ratele pot fi amanate pana la data de 31.12.2020. Perioada maxima de amanare este stabilita la 9 luni, dar cei care aplica pentru aceasta masura pot solicita amanari cuprinse in intervalul o luna - noua luni.
Tot aici se precizeaza si faptul ca perioada de rambursare a ratelor de dobanda esalonate este de 60 de luni pentru creditele ipotecare. Dobanda va fi calculata incepand cu prima zi calendaristica urmatoare perioadei de suspendare a obligatiilor de plata a ratelor scadente.
In al doilea rand, amanarea ratelor (inclusiv dobanda si comisioane) persoanelor fizice poate fi realizata numai pentru creditele ipotecare care:
In continuare, de amanarea ratelor (inclusiv dobanda si comisioane) pentru un credit ipotecar poate beneficia doar persoana fizica care indeplineste conditiile de mai sus si care a inregistrat o scadere a veniturilor din cauza pandemiei Covid-19 cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2.
In Norme se precizeaza si motivele pentru care o persoana fizica poate inregistra scaderi ale veniturilor, dupa cum urmeaza:
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Portal Codul Muncii
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Atentie! Termenul maxim pentru solicitarea amanarii ratelor este de 45 de zile si a inceput sa curga de la data de 30 martie 2020, cand OUG nr. 37/2020 a intrat in vigoare. Acesta este valabil atat pentru creditele ipotecare, cat si pentru cele de nevoi personale.
Conform art. 5, alin. (4) din Norme, banca va raspunde cererii de suspendare a ratelor in termen de maximum 15 zile de la data solicitarii amanarii. Decizia va cuprinde si o explicatie a ratelor, dobanzilor si comisioanelor pentru care se aplica amanarea. Comunicarea se va face prin canalul de comunicare agreat dintre parti, iar pentru confirmarea amanarii nu va fi necesara incheierea unui contract aditional.
Important! Pentru cei care au credite garantate de stat (ex. Prima Casa) banca va trebui sa informeze si garantul cu privire la prelungirea contractului de garantare.
Retinem, asadar, ca banca va acorda o amanare conform perioadei solicitate de clientul care se incadreaza in conditiile de mai sus pentru toate componentele imprumutului ipotecar: rate principale, dobanzi si comisioane. Pe scurt, in perioada de amanare solicitata nu se plateste nimic.
Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobanda aferenta in lunile solicitate pentru amanare se calculeaza conform contractului dintre parti si devine o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii. Asadar, in perioada de amanare dobanda va continua, insa ea va reprezenta o noua cheltuiala ce va fi achitata separat de client in 60 de rate egale fara dobanda. Aceste creante sunt garantate de stat.
In al treilea rand, pentru celelalte persoane fizice si juridice care au credite de nevoi personale (altele decat creditele ipotecare) avem alte prevederi de retinut.
Conditiile pentru a beneficia de amanarea ratelor conform OUG nr. 37/2020 sunt:
De amanarea ratelor pentru un credit (inclusiv dobanzi si comisioane) de nevoi personale (altul decat cel ipotecar) poate beneficia persoana fizica care:
Important! Si persoanele juridice beneficiaza de amanarea ratelor, conform OUG nr. 37/2020. Iata regulile inscrise in Normele de aplicare:
Pe langa regulile principale mentionate adineauri, persoanele juridice vor trebui sa nu se afle in insolventa la data cererii de amanare a ratelor.
Termenul de raspuns de la banca sau IFN va fi tot de 15 zile maximum.
Vezi AICI cum raspunde o banca la solicitarea de amanare a ratelor!
La fel ca in cazul creditelor ipotecare, decizia de amanare va cuprinde si noul calendar al rambursarii actualizate a platilor. Acesta va fi trimis imprumutatului de catre banca sau IFN in termen de 30 de zile.
Atat pentru imprumuturile de nevoi personale ale persoanelor fizice, cat si pentru cele contractate de persoane juridice pentru care se solicita amanarea nu sunt necesare actele aditionale.
In cazul acestor credite, dobanda datorata de imprumutat pe durata suspendarii platilor lunare se capitalizeaza la soldul creditului (adica suma totala ramasa de platit la data solicitarii amanarii platilor), iar rezultatul final se plateste esalonat pana la noua maturitate a creditului, adica data la care expira contractul prelungit cu perioada de amanare.
Spre exemplu, un credit de nevoi personale pentru care s-a solicitat amanarea platilor este suspendat de la 1 mai pana la 1 august. In aceste 3 luni dobanda continua sa fie aplicata sumei care a ramas de platit si va fi achitata esalonat de imprumutat odata cu reluarea platilor. Acum, insa, se va plati o rata putin mai mare care va include si dobanda aferenta perioadei de suspendare. Totodata, contractul de imprumut se prelungeste cu cele 3 luni de suspendare a platilor. Daca ar fi expirat in mod normal pe 1 octombrie 2020, atunci ultima rata va fi in 1 ianuarie 2021.
De retinut! Cererea de amanare a ratelor se face O SINGURA DATA!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri