Pachetul minimal de servicii se acorda in cadrul unui program national", este stipulat in actul normativ care va modifica Legea asistentei sociale.
Pachetul minimal de servicii se acorda de catre o echipa mixta, multidisciplinara, formata la nivelul unitatii administrativ-teritoriale din: un asistent social/lucrator social, un asistent medical comunitar si un consilier scolar. Acestora li se pot adauga, in functie de nevoile persoanelor din comunitate, potrivit legii, mediatori scolari si mediatori sanitari. Membrii echipei mixte prevazute, cu exceptia consilierului scolar, isi desfasoara activitatea, in proportie de cel putin 66% din timpul de lucru pe teren, inclusiv la domiciliul beneficiarilor, in vederea asigurarii accesului acestora la serviciile publice sociale, de educatie si de sanatate.
Potrivit legii, echipa mixta de la nivelul unitatii administrativ teritoriale este supervizata si asistata metodologic de o echipa mixta constituita la nivel judetean, respectiv la nivelul municipiului Bucuresti, din inspectori angajati ai directiilor de sanatate publica, ai directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, ai inspectoratelor scolare judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, si ai centrelor judetene de resurse si de asistenta educationala, respectiv al municipiului Bucuresti.
In vederea aplicarii acestor dispozitii, inregistrarea datelor privind situatia copiilor si a familiilor de la nivelul fiecarei unitati administrativ teritoriale, precum si a celor privind serviciile acordate acestora in cadrul pachetului minimal de servicii se face intr-o aplicatie digitala online dedicata si unitara la nivel national si priveste: tipul si natura vulnerabilitatilor copiilor din comunitate, situatia familiilor acestora, a persoanelor care au calitatea de tutore, planul individualizat de servicii si modalitatea de acordare a acestor servicii.
Dezvoltarea, testarea, implementarea, trainingul pentru utilizare de catre echipele mixte, mentinerea functionalitatii si perfectionarea aplicatiei digitale se realizeaza de catre Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, in cadrul unui program de interes national.
De asemenea, Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, pe baza datelor generate de aplicatia digitala, elaboreaza rapoarte anuale cu privire la situatia copiilor si a familiilor acestora, pe care le prezinta Guvernului, Parlamentului si publicului larg. Aceste rapoarte vor cuprinde, daca este cazul, si recomandari in vederea imbunatatirii legislatiei.