Alesii din Legislativ isi incep activitatea luni. Puterea are cateva prioritati deja stabilite.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor se va intruni la ora 14 pentru a-si desemna noua componenta, in timp ce la Senat sedinta de Birou Permanent ca incepe la ora 13. La ora 16 va incepe si sesiunea parlamentara ordinara a ambelor camere ale Parlamentului.
Una dintre prioritatile Coalitiei PSD-ALDE este proiectul noii legi a pensiilor, care a fost publicat in 9 august pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, fiind introdus in procedura legala de dezbatere publica, pentru o perioada de 30 de zile.
”Invitam toate asociatiile de pensionari sau orice persoana interesata sa ne transmita puncte de vedere, observatii sau propuneri de modificare. In acelasi timp, specialistii Casei Nationale de Pensii Publice si cei ai Ministerului Muncii si Justitiei Sociale vor participa la dezbateri publice, atat la Bucuresti, cat si in teritoriu. Ulterior perioadei de dezbatere publica, proiectul de lege va fi transmis Parlamentului Romaniei, spre dezbatere si aprobare in comisiile de specialitate si in Plen. Respectam promisiunile facute pensionarilor de a corecta un sistem inechitabil si de a mari veniturile, astfel incat fiecarui roman care a muncit in aceasta tara sa ii fie asigurat un trai decent la batranete”, a spus ministrul.
Citeste si:
Legea offshore, adoptata de Parlament in sesiunea extraodrinara din luna iulie, se reintoarce in Parlament pentru a fi modificata.
La inceputul lunii august, presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului acesta lege, spre reexaminare, spunand ca actul normativ trebuie reanalizat din perspectiva stabilitatii si predictibilitatii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector si pentru evitarea potentialelor efecte negative, apreciind ca prevederile legii ar trebui sa cuprinda dispozitii clare, lipsite de echivoc si cu perspectiva durabila, astfel incat sa fie asigurat cadrul necesar dezvoltarii parteneriatului stat-investitori, iar economia romaneasca sa beneficieze pe termen lung de pe urma exploatarii resurselor naturale din perimetrul Marii Negre.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Portal Codul Muncii
PSD vrea sa infiinteze Autoritatea Nationala de Interceptari printr-un act normativ care sa fie adoptat de Parlament in decembrie, urmarind astfel "scoaterea serviciilor de informatii si a ofiterilor serviciilor din justitie si politica”, potrivit unui document care include proiectele legislative ale PSD pentru perioada septembrie - decembrie si care a fost adoptat in sedinta de sambata a Comitetului Executiv National (CExN) de la Neptun.
"Imbunatatirea legislatiei pentru asigurarea unor servicii de informatii in conformitate cu cerintele statului de drept. Adaptarea prevederilor din legile sigurantei nationale la nivelul celor din tarile puternic dezvoltate in acest domeniu. Reasezarea activitatii serviciilor de informatii in matca lor constitutionala. Definirea amenintarilor la securitatea nationala in contextul regional si global actual. Definirea clara a atributiilor structurilor de informatii”, se arata in documentul discutat de PSD.
Conform documentului PSD citat de News.ro, Legea Lobby-ului ar urma sa fie adoptata de Guvern in luna octombrie, prin Ordonanta de Urgenta. "Infiintarea societatilor de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare si la cel decizional. Text de lege preluat integral din legislatia in materie din Austria. Infiinteaza Registrul de lobby si de reprezentare a intereselor. Legifereaza profesia de lobbyst”, se arata in documentul prezentat sambata la Neptun, in sedinta CEx, si intitulat "Modernizam Romania - Proiecte legislative septembrie - decembrie 2018".
Potrivit acestuia, Legea Lobby-ului, care are ca termen de adoptare luna octombrie, prin Ordonanta de Guvern, "va creste transparenta in procesul de legiferare si in cel decizional, va permite interactiunea mediului de afaceri cu decidentii politici printr-o reglementare eficienta si va permite implicarea societatii civile in procesul decizional, atat la nivel legislativ, cat si la nivel executiv".
Tot pentru luna octombrie este prevazuta adoptarea prin Ordonanta de Urgenta a Legii Societatilor cu Capital Majoritar de Stat, care ar viza eliminarea barierelor birocratice din activitatea companiilor de stat.. Printre beneficiile enumerate in proiect se numara eficientizarea participarii statului ca actionar al companiilor publice, cresterea vizibilitatii eficacitatii si profitabilitatii intreprinderilor la care statul isi consolideaza pozitia de actionar prin introducerea indicatorilor de performanta: cifra de afaceri, salarizare, tehnologie inovativa, profit, export (noi piete, noi activitati). Conform proiectului, statul va participa cu aport de capital la constituirea de societati sau la majorarea capitalului social al celor existente si, pentru prima data, statul va putea sa cumpere actiuni si sa-si intareasca rolul economic activ.
Acelasi document prevede infiintarea Agentiei Romane pentru Investitii Strategice si Exporturi (ARISE), printr-o Ordonanta de Urgenta cu termen de adoptare luna decembrie. Agentia ar avea ca scop promovarea si atragerea investitiilor straine directe, identificarea de noi piete de export, elaborarea de strategii si programe de promovare pentru sectoarele strategice, promovarea, pe plan intern si international, a investitiilor straine directe in Romania. Conform documentului, ar urma sa existe manageri de proiect dedicati pentru investitii de peste 10 milioane de euro, experti specializati pentru investitii intre 1 si 10 milioane de euro, iar agentia ar urma sa aiba noua birouri regionale la Bucuresti, Iasi, Timisoara, New York, Beijing, Cairo, Dubai, Paris si Rio de Janeiro.
PSD enumera in acest document si legile ce urmeaza sa fie adoptate dupa reexaminare: Codul civil, Legea CSM, Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, Codul penal, Codul de procedura penala, Codul administrativ, Legea offshore, Legea guvernantei corporative si Legea de functionare a TVR.
De asemenea, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sambata, intrebat despre o posibila Ordonanta privind aministia, ca i-a cerut premierului Viorica Dancila sa analizeze in Guvern ce acte normative trebuie adoptate astfel incat "zecile, sutele, miile de oameni care ori au fost condamnati pe nedrept, ori au fost condamnati pe baza unor probe si instrumentarii unor dosare folosind niste proceduri ilegale, sa poata sa aiba sansa sa nu ispaseasca o pedeapsa sau sa nu fie condamnati in continuare nevinovati".
S-ar putea sa te intereseze si: Pensiile private: Cat contribuim si cand primim banii?
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri