Cum pot romanii sa ia decizia corecta in cabina de vot, daca nu se organizeaza o dezbatere? E-Juridic incearca sa iti ofere cea mai obiectiva prezentare a candidatilor. Dumneavoastra, apoi, va veti hotari.
Este neobisnuit pentru noi sa ne implicam pe teme politice, intrucat incercam in permanenta sa prezentam doar lucrurile care conteaza din punct de vedere juridic, legal si social. Acum, insa, alegerea urmatorului sef de stat reprezinta o tema prea importanta pentru a o lasa deoparte. Noi ne apreciem cititorii, asadar incercam sa va oferim mai jos informatiile de care aveti nevoie pentru a putea lua decizia corecta. Va rugam sa retineti ca cel mai bine este ca nimeni sa nu va influenteze in a lua o decizie cu privire la alegeri. Un vot informat si asumat va ofera satisfactia ca ati hotarat in ce directie doriti sa mearga tara.
In primul rand, trebuie sa privim inspre rolul presedintelui Romaniei si atributiile pe care acesta le are odata ce ocupa functia.
Trecerea de la monarhie la republica a tarii noastre a marcat momentul in care indatoririle de sef de stat au trecut de la rege la persoane alese prin vot. Initial a fost vorba de "Prezidiul republicii", apoi functia propriu-zisa de presedinte al Romaniei a aparut in anul 1974, Nicolae Ceausescu fiind primul care ocupa o astfel de pozitie.
Acum presedintele Romaniei este ales prin vot deschis si universal, in doua tururi de scrutin, pentru un mandat de 5 ani. Acesta se poate repeta, insa numai o data. In cazul de fata, Klaus Iohannis si Viorica Dancila s-au calificat pentru turul al II-lea de scrutin. Asadar, candidatul cu cele mai multe voturi va ocupa functia de sef al statului roman.
Seful statului poate:
Presedintele Romaniei nu poate fi tras la raspundere din punct de vedere juridic pe durata mandatului sau, insa poate fi suspendat de Parlament. Daca Legislativul voteaza suspendarea sefului statului, atunci se organizeaza un referendum pentru demiterea sa. Daca poporul se exprima pentru, atunci acesta paraseste functia si pierde toate drepturile care urmau a i se acorda dupa incheierea mandatului. Daca romanii nu sunt pentru demiterea sefului statului, acesta se intoarce in functie.
Seful statului poate fi acuzat in timpul mandatului si judecat doar daca este gasit vinovat de Parlament pentru inalta tradare. Verdictul final, insa, il va da Inalta Curte de Casatie si Justie, intr-o astfel de situatie.
In al doilea rand, sa privim inspre candidatii ramasi in cursa pentru Palatul Cotroceni: Viorica Dancila si Klaus Iohannis. Ce ar trebui sa stim sau sa retinem despre ei?
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Viorica Dancila
Viorica Dancila spune, conform informatiilor de pe site-ul oficial ca s-a inscris in aceasta competitie electorala pentru ca "are in vedere asteptarile si sperantele fiecarui roman". "Este despre a face din Administratia Prezidentiala casa tuturor romanilor. Este despre modul in care cred toti romanii ca ar trebui sa fie alesii nostri, in frunte cu presedintele tarii. Este despre a fi presedinte cu sufletul, cu gandul si cu fapta pentru fiecare roman. Despre a nu lasa pe nimeni in urma la finalul fiecarei zile", spune actuala sefa a PSD.
Aceasta mai arata ca "a venit vremea ca o femeie sa primeasca sansa sa aduca echilibrul". "Un echilibru intre institutii, necesar bunastarii romanilor. Un echilibru in care raportarea la fiecare roman se face cu echidistanta, corectitudine si empatie.
Candidatura mea este in primul rand despre consens, unul care sa creasca Romania si calitatea vietii tuturor. Lupta pe care o dau acum este pentru fiecare roman care vrea sa traiasca in pace, care vrea un trai mai bun si care vrea stabilitate si siguranta in tara sa. Este o candidatura pentru democratie, libertate si respect. Este insa si o lupta impotriva arogantei si nedreptatii. Impotriva ignorantei la locul de munca, impotriva lipsei de respect pentru cei mai nevoiasi sau mai putin educati din lipsa de sansa.
Candidez pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati. Pentru eliminarea violentei domestice in familii. Pentru siguranta zilei de maine a celor ce nu se pot apara singuri", mai arata Dancila.
Viorica Dancila s-a nascut in anul 1963, la Rosiorii de Vede. A copilarit in Delta Dunarii, apoi mutandu-se in Ploiesti. A absolvit Liceul Energetic in anul 182 si Universitatea de Petrol si Gaze in 1988. Este inginer de profesie. A lucrat in cadrul Petrom si a predat la Liceul Industrial din Vedele. Este membru al PSD din 1996, de-a lungul anilor ocupand mai multe functii in cadrul partidului. A fost consilier local, consilier judetean, europarlamentar si prim-ministru pana la trecerea motiunii de cenzura.
Actuala sefa a PSD mai spune ca are "o credinta nestramutata in puterea romanilor de a-si construi cu fortele lor, in fiecare zi, viitorul. Iar viitorul nu e departe, e clipa care urmeaza si e ziua de maine".
Viorica Dancila promite ca "lupta pentru a arata tuturor ca aceasta incredere se castiga odata cu increderea in noul Presedinte al Romaniei".
Mai multe lucruri despre Viorica Dancila si despre activitatea sa ca premier gasiti dand click AICI!
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis este presedintele Romaniei in functie si candideaza pentru cel de-al doilea si ultimul mandat. Acesta spune in programul sau ca "anul 2019 reprezinta momentul in care Romania trebuie sa intre intr-o noua etapa, una de modernizare in spirit european".
Acesta s-a nascut in 1959, la Sibiu si este casatorit cu Carmen Iohannis din 1989. A absolvit Liceul "Samuel von Brukenthal", iar in 1978 a fost admis la Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca. A predat fizica in liceul pe care l-a absolvit. Parintii sai au plecat in Germania dupa Revolutie, insa Klaus Iohannis a ramas in Romania.
In anul 1990 s-a inscris in FDGR, formatiune politica pe care a condus-o timp de peste 10 ani. A fost primar al Sibiului timp de 16 ani. In 2014 a fost ales presedintele Romaniei, dupa ce a candidat din partea PNL. Acesta spune pe propriul site de campanie ca una dintre prioritatile sale a fost "consolidarea statului de drept, cu accent pe independenta justitiei".
"Noi ca natiune vrem o justitie dreapta, vrem Parlament si Guvern performante. Politicienii trebuie sa lucreze pentru oameni, orice altceva este gresit. Pentru asta lupt eu! Asta imi doresc eu pentru Romania!", a spus Klaus Iohannis.
Conform informatiilor oficiale disponibile pe site-ul de campanie, "securitatea nationala este un domeniu important pentru Klaus Iohannis". "In acest sens, Presedintele Romaniei a adoptat o viziune moderna si inovativa, bazata pe conceptul securitatii extinse si orientate spre valorile europene si euroatlantice. A materializat aceasta viziune noua prin Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019, O Romanie puternica in Europa si in lume, care este adresata cetatenilor, societatii in ansamblul sau si institutiilor statului, deopotriva, si care asigura indeplinirea actiunilor acestora pentru realizarea intereselor si obiectivelor nationale strategice ale Romaniei", se mai arata pe site-ul electoral.
Actualul presedinte sustine ca este vital ca politica externa a Romaniei sa fie concentrata pe mentinerea relatiilor transatlantice si tara noastra trebuie sa continue sa devina un actor important in Balcani, dar mai ales pentru flancul estic al UE.
"Mediul de afaceri este, pentru mine, pilonul cheie al oricarui demers de constructie nationala. Decidentii politici trebuie sa faca politici economice pe termen mediu si lung, care sa asigure locuri de munca stabile si bine platite", mai spune Klaus Iohannis.
Mai multe lucruri despre Klaus Iohannis si despre activitatea lui ca presedinte in functie gasiti dand click AICI!
Decizia va apartine!
Nu uitati! E important sa va prezentati la vot, chiar daca niciunul dintre candidati nu va surade. Va puteti anula buletinul de vot, insa este important sa va exprimati opinia.
Toti cei care au candidat in anul 2019 pentru functia de presedinte al Romaniei pot fi vazuti AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri