Parlamentul European a adoptat Rezolutia privind programele de supraveghere NSA din Statele Unite si ale autoritatilor de resort din diferite State Membre si impactul acestora asupra drepturilor fundamentale ale cetatenilor europeni, se arata pe siteul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
Pe data de 12 martie 2013, Parlamentul European a adoptat Rezolutia privind programele de supraveghere NSA din Statele Unite si ale autoritatilor de resort din diferite State Membre si impactul acestora asupra drepturilor fundamentale ale cetatenilor europeni.
In ceea ce priveste profesia de avocat, rezultatul este unul pozitiv. Amendamentele propuse si convenite de membrii Consiliului Barourilor Europene au fost incluse in rezolutie.
In acest sens, tinand cont de “ingrijorarea provocata de dezvaluirile din luna iunie 3013 privind, intre altele, subminarea libertatii presei si a comunicarilor facute de membrii unor profesii care beneficiaza de privilegiul confidentialitatii”, Parlamentul European considera ca fiind cruciala garantarea privilegiului confidentialitatii in favoarea avocatilor, jurnalistilor, medicilor si a altor profesii reglementate, impotriva activitatilor de supraveghere in masa si subliniaza, in special, faptul ca
nesiguranta comunicarilor dintre avocati si clientii acestora poate influenta in mod negativ dreptul la aparare si la un proces echitabil al cetatenilor europeni.
Aici sunt inclusi avocatii si medii si se are in vedere faptul ca in toate statele member legea protejeaza informatiile comunicate in regim de incredere intre avocati si clientii acestora, recunoscute de Curtea Europeana de Justitie (Cauza C – 155/79 AM&S Europe Limited vs. Comisia Comunitatilor Europene).
De asemenea, Parlamentul European a decis lansarea unui
“Habeas corpus digital European, in scopul de a protejarii drepturilor fundamentale intr-o era digitala”. Acesta vizeaza, intre alte aspecte, “protectia statului de drept si a drepturilor fundamentale ale cetatenilor europeni, a dreptului publicului de a primi informatii si de a garanta confidentialitatea profesionala”. Aici sunt vizate si raporturile dintre avocati si clientii acestora, se mai noteaza pe site-ul UNBR.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<