Parlamentul European a adoptat Rezolutia privind programele de supraveghere NSA din Statele Unite si ale autoritatilor de resort din diferite State Membre si impactul acestora asupra drepturilor fundamentale ale cetatenilor europeni, se arata pe siteul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
Pe data de 12 martie 2013, Parlamentul European a adoptat Rezolutia privind programele de supraveghere NSA din Statele Unite si ale autoritatilor de resort din diferite State Membre si impactul acestora asupra drepturilor fundamentale ale cetatenilor europeni.
In ceea ce priveste profesia de avocat, rezultatul este unul pozitiv. Amendamentele propuse si convenite de membrii Consiliului Barourilor Europene au fost incluse in rezolutie.
In acest sens, tinand cont de “ingrijorarea provocata de dezvaluirile din luna iunie 3013 privind, intre altele, subminarea libertatii presei si a comunicarilor facute de membrii unor profesii care beneficiaza de privilegiul confidentialitatii”, Parlamentul European considera ca fiind cruciala garantarea privilegiului confidentialitatii in favoarea avocatilor, jurnalistilor, medicilor si a altor profesii reglementate, impotriva activitatilor de supraveghere in masa si subliniaza, in special, faptul ca
nesiguranta comunicarilor dintre avocati si clientii acestora poate influenta in mod negativ dreptul la aparare si la un proces echitabil al cetatenilor europeni.
Aici sunt inclusi avocatii si medii si se are in vedere faptul ca in toate statele member legea protejeaza informatiile comunicate in regim de incredere intre avocati si clientii acestora, recunoscute de Curtea Europeana de Justitie (Cauza C – 155/79 AM&S Europe Limited vs. Comisia Comunitatilor Europene).
De asemenea, Parlamentul European a decis lansarea unui
“Habeas corpus digital European, in scopul de a protejarii drepturilor fundamentale intr-o era digitala”. Acesta vizeaza, intre alte aspecte, “protectia statului de drept si a drepturilor fundamentale ale cetatenilor europeni, a dreptului publicului de a primi informatii si de a garanta confidentialitatea profesionala”. Aici sunt vizate si raporturile dintre avocati si clientii acestora, se mai noteaza pe site-ul UNBR.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<