Legea privind derularea operatiunilor petroliere pe mare (legea offshore) ar putea primi votul final in camera decizionala in sesiunea extraordinara de saptamana aceasta.
Cu acesta ocazie, vicepresedintele Comisiei Europene si comisarul pentru Uniunea Energiei, Maros Sefcovic a avut mai multe intalniri la Bucuresti cu diversi oficiali romani. Ba mai mult, acesta a participat si la o conferinta pe teme energetice.
In cadrul conferintei, Maros Sefcovic a spus ca Romania poate juca un rol substantial si datorita zacamintelor care vor fi extrase din Marea Neagra. "Exista o perspectiva noua si promitatoare a extractiei de gaze din Marea Neagra si ma bucur ca lucrati indeaproape cu noi pentru a ne asigura ca proiectul BRUA si alte conducte de interconectare vor fi construite, pentru a oferi noi posibilitati pentru consolidarea pietei interne a energiei, mai ales in aceasta parte a Europei care a depins foarte mult de gazul rusesc pentru o perioada lunga", a spus oficialul european, citat de Agerpres.
Acesta a mai spus ca Romania si celelalte state membre trebuie sa prezinte Comisiei Europene, pana la sfarsitul anului, planurile nationale de energie si schimbari climatice, care sa contina strategia pe care si-o planifica fiecare stat in acest sector pentru viitor. Sefcovic a mai spus ca aceste planuri vor fi prezentate pentru prima data in timpul presedintiei Romaniei.
"M-as bucura sa facem asta impreuna cu dumneavoastra si sa prezentam ultimul raport privind starea sectorului energetic in Uniune, sa vedem in ce fel planurile reflecta noile realitati si sa vedem care sunt semnalele investitorilor. Credem ca este un moment important care are loc si m-am bucurat sa putem lucra impreuna."
Potrivit unui comunicat al Guvernului, Maros Sefcovi" a apreciat eforturile Guvernului pentru pregatirea preluarii si exercitarii Presedintiei Comisei Europene si a remarcat ca in timpul acestui mandat vor fi introduse noi reglementari in domeniul energiei". Comisarul european a punctat, intre altele, trecerea la finantarea inovativa si posibilitatea finantarii proiectelor de reconversie profesionala din regiunile miniere. De asemenea, oficialul european a remarcat implicarea Romaniei in realizarea proiectului BRUA si preocuparea pentru valorificarea resurselor energetice la Marea Neagra. "In acest context, Romania poate deveni un actor foarte important pe piata gazelor", a afirmat comisarul european pentru Uniunea Energiei, potrivit Guvernului.
De asemenea, Maroš Šefčovič a discutat cu vicepremierul Ana Birchall despre "proiectele in domeniul energiei din cadrul Initiativei celor 3 Mari (I3M), proiecte care pot contribui la asigurarea securitatii energetice, atat in regiunea noastra, cat si la nivelul Uniunii Europene".
Americanii au interes deosebit pentru resursele din Marea Neagra, iar statul roman inclina sa i le acorde pe toate cu putine taxe si redevente.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Portal Codul Muncii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
ExxonMobil ar putea extrage circa 6,3 miliarde metri cubi de gaze pe an din Marea Neagra, a declarat luni Richard Tusker, reprezentantul ExxonMobil Romania, cu ocazia forumului "Presedintia Romaniei la Consiliul UE: provocari si oportunitati pentru sectorul energetic". Aceasta cantitate reprezinta mai mult de jumatate din productia actuala de gaze a Romaniei, care este de circa 11 miliarde metri cubi anual, potrivit Agerpres.
ExxonMobil ar urma sa ia decizia finala de investitie in Marea Neagra in perioada urmatoare. Asta se va intampla, cu siguranta, doar dupa ce legea va parcurge tot traseul institutional.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE