Ministrul Muncii, Violeta Alexandra, a confirmat ca pensiile cresc anul acesta cu 40% incepand cu 1 septembrie. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a reactionat la acest anunt.
Pana in acest moment, existau incertitudini cu privire la aplicarea legii aflate deja in vigoare. Guvernantii ezitau sa spuna public daca vor permite aplicarea actului normativ sau vor proroga termenul prestabilit pentru efectuarea maririlor.
Din fericire pentru cei care primesc acesti bani, ministrul Muncii a confirmat in cadrul unei emisiuni televizate ca pensiile se vor mari. "Cresc pensiile", a spus Violeta Alexandru.
"Asa este legea. (...) Imi pare rau, trebuie sa o spun: PSD intretine aceasta frica, PSD intretine intrebarile incontinuu pe acest subiect. Dimpotriva, banii sunt in buget. (...) Cresc pensiile. Este lege in vigoare. Da, vom creste pensiile", a declarat ministrul Muncii, la TVR 1, fiind pentru prima data de la preluarea mandatului cand oficialul de la Munca afirma acest lucru.
Explicatiile complete cu privire la marirea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 le gasiti AICI, unde am relatat pe larg despre schimbarile pe care le aduce noua Lege a pensiilor.
Avem, asadar, raspunsul final cu privire la cresterea de 40%: aceasta va avea loc!
Confirmarea maririi pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020 a ajuns si la Banca Nationala a Romaniei.
Retinem, insa, ca Mugur Isarescu a declarat la inceputul acestui an ca "pensiile trebuie sa creasca, dar nu cu 40%".
De data aceasta, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a oferit o opinie. Acesta sustine ca "orice crestere a pensiilor cu mai mult de 10% decat cresc nesustenabil salariile, nu face decat sa dezechilibreze si sa adanceasca deficitul".
"Pensiile ar putea fi crescute fara corelarea cu cresterea, si aceea sustenabila, a salariilor. Lumea habar nu are in Romania, la 30 de ani de tranzitie, ca avem un sistem de tip 'pay as you go', adica pensiile de azi sunt platite de salariatii de azi. Orice crestere a pensiilor cu mai mult de 10% decat cresc nesustenabil salariile, nu face decat sa dezechilibreze si sa adanceasca deficitul. Pensiile se platesc pe baza salariilor nu pe baza de acumulari trecute", a mai spus Lazea.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Memorator Gramatica Gimnaziu
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Economistul-sef al a explicat ca, daca se aplica cresterea cu 40% din septembrie, vom ajunge in 2022, cand efectul va fi incorporat in totalitate, ca salariile si pensiile impreuna sa constituie 22,2% din PIB, reprezentand o crestere de peste 6% fata de anul 2015.
"Am avut o pierdere din relaxare fiscala de venituri de 3%. Avem o crestere potentiala prevazuta din salarii si pensii de 6%. Astfel, 6 si cu 3% inseamna 9% pe care cu ce ii acoperi? Cu promisiuni", a mai spus Lazea.
Acesta a adaugat ca este o iluzie daca se considera ca toate aceste pierderi si cheltuieli crescute pot fi compensate cu masuri de genul eliminarea pensiilor speciale pentru 9.000 de persoane (magistrati, diplomati, aviatori).
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri