Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca pensiile trebuie sa creasca, dar nu cu 40%. Acesta a mai aratat ca in acest sens exista doar o solutie politica, intrucat pe plan financiar nu se poate face nimic.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, considera ca pensiile din Romania ar trebui sa creasca, dar procentul cu care cresc reprezinta o problema, in conditiile in care economia creste cu 4% pe an, in timp ce pensiile sunt asteptate sa avanseze cu 40%.
"Pensiile trebuie sa creasca, dar problema este procentul cu care cresc. Nu cred ca trebuie sa facem obsesii pentru cifre biblice. Sa fim foarte atenti daca nu vrem sa ratacim 40 de ani prin desertul financiar. (...) Hai sa fim seriosi cu cifrele. Exista doar o solutie politica la aceasta problema, nu avem o solutie financiara si economica. Cand economia creste cu 4%, nu poate sa creasca ceva cu 40%, nu e ceva marginal", a declarat Isarescu in cadrul conferintei de presa care a urmat deziciei de politica monetara.
Conform Legii nr. 127/2019, pensiile ar urma sa creasca cu 40% de la 1 septembrie 2020 si cu inca 100 de lei de la 1 septembrie 2021.
Guvernatorul s-a aratat ingrijorat de cresterea deficitului bugetar, care este asteptat sa ajunga la 4,4% din PIB in 2019. Insa, Isarescu atrage atentia ca o corectie trebuie facuta cu mare grija, pentru a nu impinge tara in recesiune.
"Suntem pentru o corectie, dar care sa nu impinga economia spre o recesiune. Suntem foarte reticenti in a sugera o crestere a taxelor in acest an. Iesirea dintr-o politica pronuntat prociclica este dificila, foarte dificila. Cand apesi foarte tare pe acceleratie, nu este prea indicat sa apesi repede pe frana, decat daca vrei sa iesi cu capul prin parbriz", a spus Isarescu.
Guvernul PNL cauta o solutie pentru aceasta crestere a pensiilor. Recent, vicepremierul Raluca Turcan spunea ca varsta de pensionare ar putea creste pana la 70 de ani.
Momentan, nu este anuntata nicio decizie definitiva. Daca Parlamentul sau Guvernul nu vor adresa cresterea pensiilor cu 40% din septembrie, atunci legea se va aplica corespunzator.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri