Se poate sa stiti, se poate sa nu. De aceea, va spunem ca exista o sansa ca pensiile sa fie marite, pana la urma, cu 40%. Iata ce se intampla in Parlament, ce a decis deja premierul in aceasta privinta si ce trebuie sa retina actualii si viitorii pensionari din Romania.
Vor fi, asadar, marite pensiile cu 40%? Nu au fost deja marite cu 14% si chiar s-au si platit beneficiarilor? Ce se intampla?
Ei bine, fiti fara grija. Va punem la dispozitie toata cronologia cu promisiunile politicienilor si vom intelege cu usurinta joaca din prezent cu legea in vigoare si ping-pong-ul dintre Parlament si Guvern.
In primul rand, de ce sunt aceste cresteri in atentia tuturor? Ei bine, intr-o economie de piata, preturile bunurilor si serviciilor se pot modifica oricand. Unele preturi cresc, altele scad. Se poate vorbi de inflatie atunci cand se inregistreaza o crestere generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor, nu doar ale unor articole specifice. In consecinta, cu un leu se poate cumpara mai putin, respectiv un leu valoreaza mai putin decat valora anterior. Cum Guvernul nu are banii necesari in buget, va trebui sa se imprumute. Daca imprumuta intr-o moneda straina, atunci valoarea leului scade. Daca valoarea leului scade, atunci preturile cresc. Nici macar BNR nu ar putea controla un astfel de fenomen.
In al doilea rand, marirea cu 40% a pensiilor a fost inclusa in
noua Lege a pensiilor, act ce poate fi consultat
AICI! Aceasta a fost planificata astfel:
- la 1 septembrie 2019 punctul de pensie creste la 1.265 lei, lucru care s-a intamplat;
- la 1 septembrie 2020 punctul de pensie creste la 1.775 lei, lucru care NU s-a intamplat;
- la 1 septembrie 2021 punctul de pensie ar trebui sa ajunga la 1.875 lei, lucru care ar urma sa se intample;
- la 1 ianuarie 2022 punctul de pensie se indexeaza cu rata inflatiei si se adauga 50% din cresterea reala a salariului mediu brut realizat, lucru care ar trebui sa se intample.
Conform noii Legi a pensiilor, adica Legea nr. 127/2019, punctul de pensie urma sa cunoasca o crestere procentuala anuala pana in 2021 inclusiv, dupa cum urmeaza:
- 15% la 1 septembrie 2019;
- 40% la 1 septembrie 2020;
- 5,6% la 1 septembrie 2021.
In al doilea rand, Legea nr. 127/2019 a fost gandita de Lia Olguta Vasilescu si alti membri ai PSD, iar acestia au avut in calcul, printre altele, doua lucruri: unul, cresterea din 2019 era posibila si sustenabila; doi, cresterea din 2020 era aproape imposibila fara o crestere economica puternica. Pandemia SARS-CoV-2 ne-a cuprins si pe noi, asadar acest plan clar esuase inca din fasa. S-a schimbat si Guvernul, iar pensionarii romani intrasera intr-o perioada de confuzie.
Pana la 1 septembrie 2020 s-a tot discutat de marirea pensiilor, insa decidentii stiau ca n-au banii pentru cresterea de 40% prevazuta in Legea nr. 127/2019. Ba mai mult, chiar si BNR a oferit un
avertisment voalat cu privire la aceasta majorare.
In al treilea rand, timpul a trecut si cu mai putin de doua saptamani ramase pana la momentul fatidic, Guvernul PNL a hotarat ca
pensiile nu vor creste cu 40%, ci cu mult mai putin: 14%. Asadar, la 1 septembrie 2020 am avut o marire a punctului de pensie de la 1.265 lei la 1.442 lei, in loc de 1.775 lei. Indemnizatia sociala pentru pensionari a crescut si ea de la 704 lei la 800 lei. Pentru ca acest lucru sa fie posibil s-a emis o Ordonanta de Urgenta (OUG).
In al patrulea rand, orice ordonanta de urgenta produce efecte imediate, insa actul trebuie aprobat de Parlament. De aceea s-a si putut inlocui marirea de 40% cu 14%. Alesii din Legislativ pot, insa, schimba lucruri care nu le convin din actul emis de Executiv. Lucru pe care l-au si facut.
In al cincilea rand, OUG nr. 135/2020 a ajuns acum in mainile parlamentarilor si a primit numarul de inregistrare Pl-x nr. 491/2020. Pentru ca vorbim de un act atat de important, dezbaterile din Legislativ se fac simultan in ambele camere, adica Senatul si Camera Deputatilor lucreaza impreuna pentru a schimba/accepta/refuza aceasta OUG. Nu avem o camera decizionala!
Comisia comunca care este responsabila de depunerea raportului de adoptare sau respingere in baza caruia vor vota parlamentarii Pl-x nr. 491/2020 a hotarat sa propuna colegilor sai adoptarea acestui act cu amendamente. Printre modificarile votate se numara si pastrarea cresterii punctului de pensie cu 40%, in loc de 14%. Pe scurt, daca Pl-x nr. 491/2020 (adica OUG nr. 135/2020 modificata) ar intra azi in vigoare, luni pensiile ar trebui sa creasca cu inca 26%.
Comisiile reunite de finante-banci ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis abrogarea completa a art. 42 din OUG nr. 135/2020, unde se stipuleaza in clar ca punctul de pensie creste la 1.442 lei de la 1 septembrie 2020. Argumentul a fost simplu: "Mentinerea valorii punctului de pensie, asa cum este prevazut in lege, la valoarea de 1775 lei, in scopul pastrarii calendarului privind majorarea punctului de pensie pana la intrarea in vigoare, in integralitate, a Legii privind sistemul public de pensii".
Pensiile, marite pana la 40% acum?
Nu (inca). Cele 26 de procente raman in asteptare.
In al saselea rand, pentru ca dorinta parlamentarilor sa se aplice si punctul de pensie sa ajunga la nivelul prevazut de Legea nr. 127/2019 e necesar ca plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului sa voteze asupra raportului. Daca acesta este adoptat, atunci se asteapta o zi pentru o eventuala sesizare a CCR (control constitutional) care va intarzia, evident, intrarea in vigoare a presupusei mariri de 26%, avand in vedere ca 14% din cei 40% deja au fost acordati prin OUG nr. 135/2020. Daca CCR decide ca proiectul de lege prin care se adopta OUG nr. 135/2020 este constitutional, atunci Pl-x nr. 491/2020 merge la seful statului. Presedintele Romaniei poate decide promulgarea actului sau il poate trimite inapoi Parlamentului Romaniei pentru reexaminare. Dupa aceea, Parlamentul va trebui sa il aprobe din nou si Klaus Iohannis va fi obligat sa il promulge. Odata ce s-a emis decretul prezidential, Pl-x nr. 491/2020 pentru aprobarea OUG nr. 135/2020 poate ajunge in Monitorul Oficial. Odata publicat, va intra in vigoare la trei zile dupa aparitie.
Destul de complicat, nu? Corect. Insa aceasta procedura este vitala pentru o democratie reala. Astfel ne asiguram ca legile sunt facute si adoptate cum trebuie.
Ce a anuntat premierul
In al saptelea rand, seful Executivului deja a anuntat ca, in eventualitatea in care Parlamentul va aproba marirea pensiilor cu 26% in plus fata de cum a prevazut OUG nr. 135/2020, atunci actul va fi atacat la CCR.
Magistratii vor decide daca planurile alesilor din Parlament respecta Constitutia. Ajungem, asadar, la scenariul explicat mai sus.
As vrea sa mai spun inca o data, am luat o decizie grea. Cresterea punctului de pensie cu 14% si cresterea cu un procent similar a pensiilor sociale, cum sunt cunoscute, si aici este vorba de un milion de pensii sociale, de la 704 la 800, a fost o decizie extrem de grea, a trebuit sa calculam, sa analizam, sa facem evaluari, este maximum posibil. Orice crestere mai mare nu va putea fi sustinuta. Se va intoarce impotriva Romaniei. Pana la urma, se va intoarce impotriva fiecarui pensionar”, a declarat Ludovic Orban, luni, la plecarea de la sediul PNL, intrebat de un jurnalist in acest sens.
El a punctat ca "PSD traieste inca anul 2016", intrebat cum vede anuntul social-democratilor potrivit caruia vor amenda “drastic” in Parlament ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara.
Ce urmarim acum privind marirea pensiilor pana la 40%
In al optulea rand, Pl-x nr. 491/2020 este programat sa intre pe ordinea de zi a sedintei comune de saptamana viitoare a Senatului si Camerei Deputatilor.
Ne ramane doar sa urmarim votul pe care il va da Parlamentul Romaniei si daca Guvernul sau o formatiune politica va sesiza CCR.
Finalmente, cert e un lucru: marirea cu 26% nu se va intampla prea curand!
Noi va vom tine la curent!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.